Vágólapra másolva!
Több olimpiai bajnok lova is fennakadt a doppingvizsgálaton, s ha a tíz napon belül nyilvánosságra hozandó B próba igazolja a visszaélést, akkor módosulhatnak az athéni végeredmények.

A díjugratásban aranyérmes ír Cian O'Connor négylábúja, Waterford Crystal szervezetében tiltott szerre bukkantak a párizsi laboratóriumban. Ha az ország egyetlen athéni bajnokát kizárják, akkor a brazil Rodrigo Pessoa lesz a győztes.

A díjugratók csapatszámában aranyérmes németek közül Ludger Beerbaum lova, Goldfever produkált pozitív tesztet. A német szövetség érvelése szerint az állat egyik csűdje sérült meg, és ellátására olyan kenőcsöt használtak, amely tartalmazhatta a bétametazon nevű tiltott szert.

A lovasversenyek doppingszabályzata szerint ha beigazolódik a csalás, nem az egész csapat bűnhődne, hanem csak Beerbaum eredményét törölnék, így a németek a bronzérmet vehetnék át. Az eredetileg második amerikaiak lennének az elsők, a svédek pedig a harmadikról a második helyre lépnének előre.

A németeknek van még egy ügyük: a lovastusában érdekelt Bettina Hoy lovának, Ringwood Cockatoo-nak a szervezetében hidroxi-difenhidramin nyomaira bukkantak. A versenyző úgy véli, hogy egy nyereg alatti duzzanatot kenhettek be olyan készítménnyel, amely nem megengedett.

Hoy viszont már korábban elbukta a díjlovaglásból, terepversenyből és díjugratásból álló viadalt, mivel az utolsó számában később indult el az óra, ezért a franciák óvtak, melyet a versenybizottság elfogadott. A németek fellebbeztek, annak szintén helyt adtak, ám a franciák nem nyugodtak bele a döntésbe, s a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nekik adott igazat.

A negyedik ló szintén a lovastusában volt érdekelt: az osztrák Harald Riedl által lovagolt Foxy. A versenyző egyéniben 58., csapatban pedig 13. volt. A nemzetközi szövetség (FEI) azt közölte, hogy az olimpián szereplő 200 ló 20 százalékát, azaz 40-et ellenőriztek, és négy esetben találtak doppingszert.