Vágólapra másolva!

Elhunyt Mizsér Jenő öttusa-mesteredző

Rövid lefolyású, súlyos betegségben 75 éves korában elhunyt Mizsér Jenő öttusa-mesteredző, a sportág elismert krónikása.

Az öttusával 1953-ban versenyzőként került kapcsolatba, majd klub- és válogatottedzőként, valamint szakosztályvezetőként, szakfelügyelőként, továbbá versenybíróként fél évszázadon át szolgálta szeretett sportágát, melynek múltjával, változó szabályaival, illetve mindenkori történéseivel több kötetben ismertette meg az érdeklődőket. Nagymértékben járult hozzá többek között fia, az olimpiai és világbajnok Mizsér Attila sikereihez.

Tevékenységéért többször részesült rangos elismerésben, így például 1988-ban a Munka Érdemrend ezüst fokozatát vehette át, 1993-ban a Magyar Köztársaság Sportdíját kapta meg, 2000-ben pedig a Magyar Olimpiai Bizottság Médiadíjat ítélt neki és szerzőtársainak A magyar öttusa története című könyvért. Tavaly novemberben a sportág európai szövetsége is méltatta, diplomával jutalmazta, míg idén áprilisban MOB-díjban részesült. Utóbbit betegsége miatt nem a hivatalos ünnepség keretében, a szervezet közgyűlésén, hanem az olimpiát megelőző július 20-i tatai nyílt napon vette át.

Mizsér Jenőt a Magyar Öttusa Szövetség, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium, a MOB és az UTE saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.