Vágólapra másolva!
A Lago Maggiore partján fekvő svájci városkában, Brissagóban a küzdő felek a sakkvilágbajnoki döntő utolsó, hétfői játszmájára készülődnek. A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik és kihívója, Lékó Péter, aki a sorsdöntő parti előtt 7-6-ra vezet. A 25 éves szegedi nagymesternek legalább döntetlent kell elérnie a 14. összecsapás során, hogy teljesüljön élete nagy álma, a világbajnoki cím elhódítása. A döntő csata előtt a világbajnoki döntő szponzora és rendezője, a Centro Dannemann sajtótájékoztatót szervezett.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Brissagóból

A Brazil Centro Dannemann igazgatója, Hans Leusen úr örömét fejezte ki, hogy a világhírű cég megrendezhette a nagy érdeklődéssel kísért döntőt, amelyet 60 országból érkezett tudósítók a brissagói helyszínen követnek nyomon, a sakkrajongók pedig az internetes közvetítés segítségével mind az öt kontinensen figyelemmel kísérik. Bejelentette, hogy november végén a Dannemann támogatásával könyv is megjelenik az összecsapásról, a mérkőzés egyik kommentátora, Artur Juszupov és a német olimpiai csapat tagja, Christopher Lutz nagymester elemzéseivel.

Leusen úr köszönetet mondott a sajtó képviselőinek, hogy a mérkőzést az érdeklődés középpontjába állították. "A rendezést, a tapasztalatokat értékeljük majd a világbajnoki döntő után, öröm számunkra, hogy kedvezőek a visszajelzések. Szeretnénk a jövőben is jelentős sakkversenyeket, kulturális rendezvényeket támogatni. Nagyon jó csapatmunkára volt szükség, hogy kiérdemeljük az elismerést. A Dannemann menedzser-igazgatónője, Rosanna Pierantognetti volt a team motorja" - nyilatkozta az elnök.

A mérkőzés szakmai értékelését az ACP elnöke, Joel Lautier tette meg. Érthetően a sajtó képviselőit legjobban az érdekelte, lesz-e jövőre az egyesített világbajnoki címért mérkőzés, s hogy miként látja a Profi Sakkozók Szövetségének (ACP) és a Nemzetközi Sakkszövetség együttműködésének lehetőséget. "Nagyon fontos volt számunkra, hogy kétéves huzavona után létrejött a döntő. Remélem, hogy a jövőben is sikeres lesz az együttműködésünk a Dannemann céggel. A küzdelem bebizonyította, hogy magas színvonalú játszmákat csak a klasszikus időkontroll mellett láthatunk. Az ACP kéréssel fordul a FIDE-hez, hogy változtassák meg a sakkolimpián is bevezetésre került időbeosztást, a 90 perc és lépésenként 30 másodperces kontrollt" - értékelt Lautier.

A francia nagymester kétkedéssel fogadta a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a bejelentését, miszerint jövő januárban, Dubaiban megrendezik a Kaszparov-Kaszimdzsanov döntőt 1,2 millió dolláros díjalappal. "Tavaly tavasszal közölték, hogy Kaszparov és Ponomarjov júniusban Buenos Airesben játszik, aztán jött Szocsi mint lehetséges helyszín. Közben megfosztották címétől az ukrán világbajnokot, Kaszparovnak már új ellenfele van. Rendezzék meg a mérkőzést, és meglátjuk, hogyan alakul viszonyunk a Nemzetközi Sakkszövetséggel. Készen állunk arra, hogy kidolgozzuk az ACP versenyrendszerét, ahol a különböző tornák eredményeit vennénk figyelembe, és a legjobb nyolc mérkőzne végül meg, hasonlóan a teniszben látott szisztémához. Nagyon fontosnak tartom, hogy a FIDE elismerje egyenrangú partnerként az ACP-t, hiszen kevés kivétellel valamennyi vezető nagymester tagja a szervezetnek" - mondta Joel Lautier.

A francia elnök bejelentette: szabályzatot készítenek elő, hogy megakadályozzák a gyors remiket. Negyven lépés alatt nem lehetne döntetlent kínálni, persze arra nincs lehetőség, hogy a lépésismétléseket megakadályozzák.

A sajtóközpontban természetesen még mindig a szombati fantasztikus bástyavégjáték volt a fő téma, Lékó Pétert az elfogulatlan orosz szakírók is felsőfokú jelzőkkel dicsérik. Újabb és újabb elemzések látnak napvilágot, miszerint Kramnyik esetleg nyerést hagyott volna ki, vagy az állás csodával határos módon megmenthető volt, és ezt egyetlen lépések sorozatával Péter be is bizonyította.

Nagy feszültség közepette folyik a készülődés az utolsó összecsapásra. Az orosz tábor emlegeti a sakktörténelem ismert példáit, amikor 1952-ben Botvinnik az utolsó játszma megnyerésével megvédte címét Bronsteinnel szemben. Emlékeztetnek az 1987-es Kaszparov-Karpov mérkőzésre, amikor Kaszparov reménytelennek látszó helyzetből kicsikarta a címvédést jelentő győzelmet. Ki játszik majd nagyobb lélektani nyomás alatt? Vlagyimir Kramnyik képes lesz-e megragadni utolsó esélyét?

Lékó Péter fél pontra van nagy álma megvalósításától. Magyarországról újabb és újabb autók indultak el, hogy a mindent eldöntő csatában nagymesterünkért Brissagóban szorítsanak majd, mert a döntés az utolsó játszmára maradt.