Vágólapra másolva!
Két éve, hogy Fehérvári Vince hétszeres kajakos világbajnok vette a lapátját, és Ausztráliába költözött azzal a nem titkolt szándékkal, hogy részt vehessen az athéni olimpián. 2003-ban a gainesville-i világbajnokságon már érmet nyert új hazája színeiben, és párosban is szép eredményeket ért el a válogatóversenyeken. Az állampolgárság megszerzése azonban még az ötödik kontinensen sem megy minden zökkenő nélkül, így Fehérvári lemaradt a nyári ötkarikás játékokról. Pár napja viszont megtört a jég, és a magyar versenyző ausztrál állampolgár lett.

- Hol és hogyan él jelenleg?
- Ausztrália keleti partján, az Aranyparton (Gold Coast) lakom már majdnem egy éve. Azért választottam ezt a helyet, mert itt a legjobbak az edzési lehetőségek, s jók a reményeim, hogy egyszer edzősködhessek is.

- A sportoláson kívül mivel foglalkozik?
- Jelenleg számítógépes iskolába járok, amit 2004 decemberében fejezek majd be. Saját honlapomat már magam szerkesztettem. Mindemellett életmentőként dolgozom, ami itt kicsit keményebb munka, mint amit a Baywatch című sorozatból ismernek otthon. Megpályáztam néhány edzői állást is, amelyekre novemberben kapok majd választ.

- Mennyire változott meg az élete egy teljesen más kulturájú országban?
- Nem igazán. Legalábbis nem hiszem, hogy sokat változtam volna, hacsak az nem, hogy két évvel idősebb lettem, befejeztem néhány tanfolyamot, megtanultam angolul, ami persze messze van még a tökéletestől.

- Mi a helyzet a kajakozással?
- Nem szeretném abbahagyni a kajakozást, de minden attól függ, hogy mit tudok majd csinálni a jövőben. Edzeni edzem, de nem mindig vízen. Nagyon szeretnék újra versenyezni, mert úgy érzem, hogy ismét jó lehetek, no meg azért is, mert így ismét találkozhatnék azokkal a barátokkal, akikkel együtt nőttem fel és együtt sportoltam. Nagyon szeretnék edző lenni, mert talán ebben is olyan sikeres lehetnék, mint versenyzőként. A kajakozáshoz értek a legjobban, szeretem a közeget, és szeretnék azzal foglalkozni, ami egyben a hobbim is.

- Mennyire hiányzik a család, Hegedűs Róbert párostársa, Séra Miklós egykori edzője és a magyar válogatott?
- Köztudottan a mi triónk egy igazi egységet alkotott, aminek a sikereinket köszönhetjük. Fantasztikus csapat voltunk, akik jóban-rosszban összetartottak. Jó lenne velük újra találkozni, nagyon hiányoznak, de egyelőre úgy néz ki, hogy 2005-ig nem tudok hazamenni. Természetesen tartom velük a kapcsolatot. Néhány sráccal a válogatottból tudtam találkozni, amikor tavasszal a magyar csapat egy része itt edzett a Gold Coaston. A családommal napi kapcsolatban vagyok, természetesen nagyon hiányoznak ők is.

- Vannak már új ismerősei?
- Nem igazán, mert úgy gondoltam, hogy gyorsabban megtanulok angolul, ha egyedül próbálom megtalálni a helyemet. Kicsit magányos farkas vagyok. A barátnőmmel - aki Japánban dolgozik - sokkal többet tudok találkozni, amióta itt élek.

- 2006-ban Szegeden lesz a világbajnokság, láthatjuk itthon?
- Remélhetőleg mint versenyző még rész tudok venni a szegedi viadalon. Jó lenne átélni, azt, amit az 1998-as vb és a 2002-es Eb alatt éreztem. Remélem, ausztrálként is szorítanának nekem majd annyian, mint akkor.