Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága Annus Adrián doppingvétségével kapcsolatban augusztus 29-én hozott fegyelmi határozatára emlékezteti újabb levelében a Magyar Olimpiai Bizottságot. A határozat utasította a MOB-ot, hogy a vétséget elkövető kalapácsvető aranyérmét mielőbb juttassa vissza Lausanne-ba. A medál - amint ezt Urs Lacotte, a NOB vezérigazgatója a MOB-nak írt, október 19-én kelt levelében megállapítja - a mai napig nem érkezett vissza Lausanne-ba.

"Kérjük - folytatódik a vezérigazgató levele -, tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a szóban forgó érmet legkésőbb 2004. október 31-ig visszajuttassák a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Amennyiben ez nem történne meg, akkor az ügyet a végrehajtó bizottság elé utaljuk. A testület mérlegeli a megfelelő intézkedést, amely magában foglalja az Annus Adriánnal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal szembeni megtorló intézkedéseket."

Annus Adrián a játékok után kijelentette, hogy továbbra is olimpiai bajnoknak tekinti magát, és nem adja vissza az aranyérmet. A Magyar Atlétikai Szövetség felszólítása után szeptember 14-én is megerősítette, hogy megtartja a medált. Az első helyért járó oklevelet, amely később érkezett meg, a MOB visszaküldte a NOB-nak.

Az athéni játékokra vonatkozó doppingszabályzat értelmében a NOB-nak jogában áll az érintett olimpiai bizottsággal szemben bizonyos pénzügyi, illetve nem financiális támogatások visszatartása, emellett dönthet úgy, hogy az adott országból senkit semmilyen elismerésben nem részesít, illetve felfüggesztheti a nemzeti ötkarikás szervezet NOB-tagságát.

A doppingvétség miatt ezüstérmétől megfosztott súlyemelő Gyurkovics Ferenc október 7-én visszaadta az ötkarikás játékokon nyert medált.