Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia a rövid program után az ötödik helyen áll a kanadai Halifaxban zajló műkorcsolya és jégtánc Grand Prix-versenyen. A Grand Prix-sorozat második állomásának számító Skate Canada-viadalon a kanadai Phaneuf vezet.

Cynthia Phaneufről mostanáig nem sokat hallott a világ, ami különösebben nem meglepő, hiszen egy 16 éves kislányról van szó, aki tavaly a junior világbajnokságon csupán a 10. helyen végzett. A "Négy kontinens" versenyen elért második helye azonban már jó ajánlólevél volt a felnőttek közé.

S Phaneuf egy héttel ezelőtt hatalmas meglepetésre ezüstérmes lett a GP-sorozat nyitányán, a pittsburghi Skate Americán, most pedig a rövid program után vezet a Scate Canadán.

"Ez az első évem a felnőtt GP-sorozatban, és nagyon boldog vagyok! Amikor a Skate Americára mentem, arra gondoltam, hogy mit is keresek én még ebben a mezőnyben, a többiek sokkal jobbak nálam. Aztán második lettem, most pedig az elsőn állok, és ez számomra is óriási meglepetés" - nyilatkozta Phaneuf.

A Halifaxban zajló versenyen Phaneuf mögött a kétszeres vb-bronzérmes japán Suguri foglalja el a második helyet, az ugyancsak japán Onda a harmadik, majd az olasz Kostner következik. Az Európa-bajnok Sebestyén Júlia a 12 fős mezőnyből közép-európai idő szerint pénteken éjjel utolsóként mutatta be a rövid programját, ami a pontozók ítélete szerint sajnos csak az ötödik legjobb volt. A tripla Lutzban bizonytalankodó, két lábra érkező Sebestyén hátránya Ondához képest nem jelentős, így egy jól sikerült kűrrel még mindenképpen odaérhet a dobogóra.

A párosok versenye már befejeződött, s ezt magabiztosan nyerte meg a kétszeres világbajnok kínai Sen, Csao kettős. A férfiaknál a rövid program után a kanadai Buttle, jégtáncban a kötelező program után a bolgár Denkova, Stavijski duó áll az élen.

Eredmények:
Nők, rövid program:
1. Phaneuf (kanadai) 57,75 pont
2. Suguri (japán) 53,72
3. Onda (japán) 52,16
4. Kostner (olasz) 50,86
5. Sebestyén Júlia 50,66
6. Pöykiö (finn) 49,98

Párosok, végeredmény:
1. Sen, Csao (kínai) 190,20
2. Pang, Tong (kínai) 172,48
3. Zagorska, Siudek (lengyel) 170,94

Férfiak, állás a rövid program után:
1. Buttle (kanadai) 72,15
2. Ferreira (kanadai) 67,38
3. Lindemann (német) 63,45

Jégtánc, állás a kötelező program után:
1. Denkova, Stavijski (bolgár) 41,05
2. Delobel, Schoenfelder (francia) 39,37
3. Dubreil, Lauzon (kanadai) 39,35

Fábik Tibor