Vágólapra másolva!
Szombaton este a Papp László Sportarénában többek között a háromszoros világbajnok orosz Jevgenyij Pljusenko és Gloria Gaynor világhírű amerikai énekesnő fellépésével rendezik meg az "Art on Ice" (Művészek a jégen) élőzenés műkorcsolya gálát. A showműsorban az év eleji budapesti Eb-n aranyérmes Sebestyén Júlia is szerepel.

A világot meghódító új műfaj, az élőzenés műkorcsolya gála alapötletét a tizenöt évvel ezelőtt New Yorkban, a Central Parkban megrendezett "Symphony on Ice" műsor kasszasikere adta. A svájci Oliver Höner új utakat keresve saját maga fejlesztette ki és vitte nagy sikerre az "Art on Ice" (www.artonice.com) műsorát, először 1995-ben hazájában, majd a nagyvilágban.

A társulat pénteken Prágában, szombaton pedig Budapesten, a Papp László Sportarénában lép fel. A korcsolyázók között a legnagyobb név a háromszoros világbajnok orosz Jevgenyij Pljusenko, aki napjaink első számú sztárja a jégen, s ez még akkor is igaz, ha az év elején a budapesti Eb-n "csak" ezüstérmet szerzett.

A Papp László Sportarénába jön a jégtáncban világbajnok, de ma már csak a profik között szereplő olasz Barbara Fusar-Poli, Maurizio Margaglio kettős; s jött volna a páros korcsolyázás jelenlegi legjobbja, az orosz Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin duó is, ha két hete a pittsburghi Skate America Grand Prix-versenyen Marinyin nem ejti fejre Totmjanyinát, akinek agyrázkódása után pihenőt írtak elő az orvosok.

Prágában, s Budapesten is fellép a társulattal az Európa-bajnok Sebestyén Júlia, az Eb-4. Póth Diána, valamint a junior vb-ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős is. Ami a zenei kínálatot illeti: Gloria Gaynor, a világszerte ismert és ünnepelt amerikai énekesnő hagyományosan meghívott sztárénekese az "Art on Ice"-nak, s most először látogat Budapestre.

Az már biztos, hogy Sebestyén Júlia az ő egyik dalára korcsolyázik majd. Edvin Marton világhírű magyar hegedűművész virtuóz tudásával és 1697-es készítésű Stradivarijával vált állandó vendégévé a műsornak. Edvin Marton Pljusenko vb-aranyérmet érő számának zeneszerzője, s ezúttal egyedülálló produkcióként élőben kíséri hegedűn az orosz klasszis kűrjét. S hogy a fiatal korosztály különösen jól érezze magát az Arénában, arról a NOX együttes gondoskodik.

- Amikor meghallotta, hogy a műsor egyik sztárja, Totmjanyina agyrázkódást szenvedett, hirtelen mire gondolt? - kérdeztük Sallay András korábbi jégtánc világbajnokot, az IMG nemzetközi alelnökét, az est "házigazdáját".
- A szívemhez kaptam... Nagyon sajnálom szegény kislányt. A rettenetes balesete után azonnal nyilvánvaló lett, hogy nem jöhet el Budapestre, s a show vezetése úgy döntött, hogy Totmjanyináék helyére nem szerződtet senkit, mert őket úgysem lehetne helyettesíteni. Be kell, hogy valljam, kicsit remegek, nehogy Pljusenkóval is történjen valami pénteken a prágai előadáson.

- Honnan jött az ötlet, hogy az "Art on Ice" fellépjen Budapesten?
- A show producere itt volt a budapesti Eb-n. Látta, hogy a gálának milyen hatalmas sikere van, s megfordult a fejében, hogy a műsort mindenképpen érdemes lenne elhozni Magyarországra is. S nem csak egyszeri alkalomra, elárulhatom, hogy hosszú távú tervei vannak, tehát jövőre akkor is lenne folytatás, ha a mostani rendezvény nem hozna nyereséget.

- Hogyan jellemezné tömören a produkciót, mit láthat majd a közönség?
- Egy hozzávetőleg bő két és fél órás látványos show-t, ami több egy korcsolyagálánál, és több egy élőzenei koncertnél. A kettő meglehetősen különös és látványos ötvözete.

- Mit gondol, mennyi néző jön ki az Arénába?
- Erre nem merek tippelni. Bízom benne, hogy sokan tudnak az eseményről, és ki is látogatnak rá. Az mindenesetre kedvező statisztikai adat, hogy a jegyértékesítéssel foglalkozo Ticketpro internetes honlapján eddig tizenhétezer-ötszázan klikkeltek rá, tehát van érdeklődés. És én is tapasztalom, hogy most hirtelen milyen népszerű vagyok az ismerőseim körében, mert rengetegen kérnek, hogy szerezzek jegyet nekik...

Fábik Tibor