Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) ajánlattal állt elő a Bp. Spartacus SC úszószakosztálya anyagi helyzetének stabilizálására, s szorgalmazza, hogy a szakosztály ezentúl önálló gazdasági egységként tevékenykedjék. Mindez abból a nyilatkozatból tűnik ki, amelyet a MUSZ csütörtökön adott ki.

"A Magyar Úszó Szövetség aggódva követi figyelemmel a Bp. Spartacus SC úszószakosztályánál jelentkező gondokat" - olvasható a kommünikében. "A szövetség tisztában van azzal, hogy nincs joga - ily módon nem is kíván - beleszólni az egyesület belügyeibe, ugyanakkor a történtekkel kapcsolatban, a sportág érdekében mégsem lehet közömbös. Az úszószövetség ismeri az egyesületek, így a Bp. Spartacus SC nehézségeit, nagyra értékeli a klub elnökének törekvéseit, aki lehetőségei szerint kívánja az egyesület valamennyi szakosztályának gondjait megoldani. Nem kétséges, hogy ezért kényszerül az úszószakosztály eredményeiért kiérdemelt pénzt más célokra is fordítani. A Magyar Úszó Szövetség, amely az úszósport nemzetközi és hazai eredményeiért felelős, jelen helyzetben megoldásként ösztönzi, hogy az úszószakosztály önálló gazdasági egységként tevékenykedjen: ha ez lehetséges, akkor a Bp. Spartacus SC-n belül, ha nem megoldható, akkor akár önálló, egyszakosztályos egyesületként."

A MUSZ állásfoglalásában leszögezi, hogy a Bp. Spartacus SC Turi György vezette úszószakosztálya a magyar sport egyik legnagyobb értéke, úszásban pedig a legnagyobb. A sportvezetés a Kőér utcai uszodát mint központi létesítményt ennek alapján bocsátja számára közel egy évtizede ingyen rendelkezésre. A nemzetközi eredmények alapján a Bp. Spartacus SC úszószakosztálya rendre kiemelt anyagi támogatáshoz segíti az egyesületét.

"Mindezek ismeretében - folytatódik a MUSZ dokumentuma - nem fogadható el, hogy a legkiválóbb sportemberek - bármely okból - idejében ne jussanak hozzá azokhoz az összegekhez, amelyet számukra szerződésben garantáltak. Ha a magyar sportban mindeddig egyedi érdemeket szerzett Bp. Spartacus SC a legnagyobb erőfeszítései ellenére is képtelen a megoldásra, a Magyar Úszó Szövetség a fentiek szerint kötelességének érzi, hogy közreműködjön a nyugodt feltételek biztosítása érdekében. Az úszószövetség mögött felsorakozott támogatói csoport a mindenkori eredmények által a kiérdemelt állami támogatást hajlandó a kívánt szintig kiegészíteni. A teljességhez tartozik, hogy felmerült: az úszósport támogatói a Bp. Spartacus SC egyesületet segítsék. Az úszósport kiemelt szponzorai ettől a lehetőségtől azonban elzárkóztak, mert nem látják biztosítottnak, hogy azok jutnak a felajánlott jelentős összeghez, akik a bizalmukat élvezik" - áll a Magyar Úszó Szövetség nyilatkozatában.