Vágólapra másolva!
Nem is olyan régen "Sugar" Shane Mosley a földkerekség egyik legjobb ökölvívójának számított, súlycsoportoktól függetlenül. A 2002. január 26-ig veretlen, 38-0-s mérleggel álló amerikai bokszoló azonban utolsó öt meccséből négyet elbukott - az egyik úgynevezett no contest volt, mert az ellenfél a meccs elején megsérült -, s már csak negyedik helyen áll a kisközépsúly összevont világranglistáján. A 33 éves Mosley vasárnapra virradó éjjel a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotel nagytermében arra készül nyolc hónappal ezelőtti legyőzője, Ronald "Winky" Wright ellen, hogy egyrészt megszerezze a WBC és a WBA nagyváltósúlyú világbajnoki övét, másrészt új életet leheljen haldokló bokszkarrierjébe. 

Mosley (39-0-3, 35 KO.) sajátosan készült élete talán legfontosabb mérkőzésére: kirúgta eddigi edzőjét - édesapját, Jacket, aki mellesleg 1998-ban kiérdemelte az Év bokszedzője címet. Mosley a szintén neves trénernek számító Joe Goossen szakmai irányításával készült fel a szombati összecsapásra.

Mosley Sr. nem felhőtlenül boldog: "Különös érzés. Shane-nek velem kellene lennie, és nem Goossennel, efelől nincs kétségem. Együtt értünk fel a csúcsra, még akkor is, ha az ellenségeim mást állítanak."

Tény, hogy a két Mosley korábban három súlycsoportban nyert világbajnoki címet - a fiú kapta az övet, és az apa volt büszke rá -, ám a két Vernon Forest-meccs és a Wrighttól idén márciusban, ugyanitt, a Mandalay Bay Hotelben elszenvedett vereségek megtépázták az egykor a világ talán legjobbjának tartott ökölvívó nimbuszát.

Most is Wright az esélyesebb. A 32 éves, 47 győzelemmel és 3 vereséggel rendelkező, fordított alapállású bokszoló utolsó nyolc meccsét megnyerte, legutóbb 1999-ben szenvedett vereséget, Fernando Vargastól, és valószínűleg formája csúcspontján van.

Ch. Gáll András