Vágólapra másolva!
Belgrádban december közepén jelenik a Chess Informant 91. kötete. A szerkesztők a brissagói világbajnoki döntő legérdekesebb játszmáinak elemzésére a két résztvevőt kérték fel, Lékó Péter két nagyszerű nyerését elemzi, az ötödik és a nyolcadik partit. A könyv a júniustól szeptember végéig tartó versenyidőszak legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, hatásos kombinációit és  tanulságos végjátékait gyűjti csokorba. Döntött a nemzetközi zsűri, a 90-es kötet legjobb játszmájának a monacói Amber rapid versenyen játszott Szvidler-Vallejo Pons partit választotta. A sötét bábukat vezető spanyol nagymester  igazi szicíliai mesterművet alkotott.

A sakkrajongók számára igazi karácsonyi ajándék lesz a december közepén megjelenő Chess Informant 91-es kötete. A könyv egyik leglátványosabb játszmája, a Brissagóban megrendezett világbajnoki döntő 8. partija, amelyet Lékó Péter elemez, és a Marshall támadással aratott győzelme joggal pályázhat majd a legközelebbi szavazáskor az első helyre.

A világbajnoki döntő valamennyi összecsapása szerepel a kötetben, emellett a líbiai FIDE kieséses rendszerű világbajnokságának figyelmet érdemlő partijai, a dortmundi, a bieli szuperversenyek, az Aeroflot és más jelentős nyílt tornák játszmái, a moszkvai Világválogatott és Oroszország találkozó érdekességei, pillanatképek, összesen 495 elemzett parti és még 501 hivatkozás. Remek kombinációk, érdekes, tanulságos végjátékok gyűjteménye teszi még értékesebbé a kötetet.

A nagymestereket bemutató sorozatban ezúttal a sakkbarátok Lékó Péter pályafutásának legérdekesebb partijait, kombinációit csodálhatják meg. Az eddig megjelent 90 könyvben 580 játszmáját közölték, ebből a szerkesztők 26 partiját, illetve hivatkozást, 18 emlékezetes kombinációját és 18 végjátékát gyűjtötték csokorba. A könyv elektronikus változata pár nap múlva megrendelhető lesz a www.sahovski.co.yu internetes oldalon.

Hagyományosan döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri és a 90. kötet legjobb játszmájának a monacói Amber rapid versenyen látott Szvidler- Vallejo Pons összecsapást választotta. A szavazáskor a spanyol nagymester a szicíliai védelemben aratott látványos győzelmét a lehetséges 90 pontból 81-gyel jutalmazták.

Szemet-lelket gyönyörködtető támadás, amelyet gyalogáldozat, tisztáldozat, a kulisszák mögött maradt vezéráldozat jellemez. Ezüstérmet kapott a linaresi szuperverseny csúcsrangadója, Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik csatája, ahol az orosz világbajnok kihasználta nagymesterünk túlzottan erőszakos nyerési kísérletét és időzavarát.

Ötvenkét pont a jutalom, a nyerés Kramnyiknak a tornagyőzelmet jelentette. Harmadiknak választották Shirov és Radzsabov partiját, amelyet szintén az andalúziai városkában játszottak, 48 pontot adtak a spanyol győzelmére. Győzött sötét ellentámadása a Malahov-Zvjagincev partiban, 41 pontra értékelték.

Linaresben Alekszej Shirov két értékes döntetlent ért el Garri Kaszparovval szemben, közismert, hogy a spanyol szuperklasszisnak igen csúfos a mérlege az orosz exvilágbajnokkal szemben, 14 remi 17 vereség mellett. A szicíliai védelem bonyodalmaiban hazai pályán állta a sarat, örökös sakk lett a vége, 29 pont az értékelés.

Érdekes szicíliai párharc, a Szarajevóban játszott Short-Movszeszian, játszmát jelölték a hatodik helyre. A szlovák sakkozó győzelme egy ponttal kapott kevesebbet. Nem panaszkodhatunk a másik négy partira sem, igen szoros verseny alakult ki a szavazáskor.