Vágólapra másolva!
Hangyási László, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke bizakodóan tekint a szombati abszolút-Európa-bajnokság elé, amelyre a sportág történetében először, a többi súlycsoporttól külön kerül sor Budapesten.

"A nemzetközi cselgáncsélet szempontjából nagyon jó ötletnek tartom a nyílt kategória leválasztását, hiszen nem ötkarikás számként háttérbe szorult volna a májusi olimpiai kvalifikációs Eb-n. Pedig régebben a japánok kizárólag ebben az osztályban rendeztek küzdelmeket" - fejtegette a paksi tréner az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: néhány ország anyagi okokból lemondta a részvételt az évzáró viadalon, ugyanis a közelmúltban katonai-vb-re került sor Azerbajdzsánban.

A "bemutatkozó" Eb több szempontból is ingyenes lesz, ugyanis az indulók nem részesülnek pénzdíjban - ami Hangyási László szerint üdvös lenne a jövőben -, másfelől az érdeklődőknek sem kell fizetniük a bejutásért az Elektromos Művek Népfürdő utcai csarnokába. A 11 ország 34 férfi, illetve női sportolójának részvételével rendezendő tornán a barcelonai olimpiai bajnok Kovács Antal mellett tatamira lépő másik magyar, Kosztolánczy György esélyeiről szólva a szakember kifejtette: a miskolci dzsúdós egy hónap múlva államvizsgázik, így nincs kirobbanó formában.

Ami a romániai Európa-bajnokságon 100 kg-ban ezüstérmes Kovács Antalt illeti, a pécsi egyetemen közgazdászdoktori disszertációját író klasszis a hétvégi erőpróba után "levezető évre" készül, amely átmenet lesz sportolói és civil karrierje között.

"Várhatóan az atomerőműnél fogok elhelyezkedni, de addig még a rosszul sikerült athéni játékok után szeretnék néhány versenyen bizonyítani. Emellett klubtársamat, a 18 éves Bor Barnát is segítem majd, akit az utóbbi évtized legnagyobb tehetségének tartok, hiszen edzéseken olimpiai érmeseket ver meg. Most, az abszolút-Eb-n természetesen mindenkinek nekimegyek, de találkozhatok olyan ellenféllel, akivel alkatilag nem tudok mit kezdeni" - mondta a 32 éves paksi világbajnok. A szombati program 12 órakor kezdődik, a döntőkre 16 órától kerül sor.