Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden megkezdte nyomozását Marion Jonesszal szemben, aki Victor Contenak, a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű mesterséges doppingszert kifejlesztő laboratórium (BALCO) vezetőjének nyilatkozatai után került ismét doppinggyanúba.

A Jacques Rogge NOB-elnök által felállított fegyelmi bizottságnak arra kell fényt derítenie, hogy a tavaly kirobbant THG-botrány fővádlottja igazat állított-e az ABC televízió egyik pénteki műsorában, amikor úgy fogalmazott, hogy a háromszoros olimpiai bajnok sprinter többször előtte adott be magának növekedési hormont, ráadásul a 2000-es sydneyi ötkarikás játékok előtt megkezdett, s 2001 szeptemberéig tartó "kúra" során EPO-t, THG-t és inzulint is szedett.

Jones élesen tagadja az állításokat, és rágalmazásért beperelte Contét. A vádak beigazolódása esetén az aranyérmei mellett 2000-ben két bronzérmet is szerző szupersztárt két évre eltilthatják és öt medáljától is megfoszthatják. Sőt akár rosszabbul is járhat, hiszen Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke kijelentette, valamennyi érmét elveszik, ha igaznak bizonyulnak Conte állításai.

A 2003-as évet gyermeke születése miatt kihagyó atléta tulajdonképpen már tavaly az ügy nyomozóinak látókörébe került, miután egyértelművé vált, hogy ő is a BALCO ügyfélkörébe tartozott, ugyanakkor párjával, a 100 méteren világcsúcstartó Tim Montgomeryvel ellentétben őt nem vádolták meg doppingolással.

Montgomery számára az Egyesült Államok Doppingellenes Bizottsága (USADA) életfogytig tartó eltiltást javasolt.