Vágólapra másolva!
Nyolcéves eltiltást kapott Michelle Collins amerikai atléta, a női 200 méteres síkfutás 2003-as fedett pályás világbajnoka, s ő az első olyan versenyző, akit a Balco-laboratóriummal és a THG-vel összefüggő doppingbotrányban úgy ítéltek el, hogy nem bukott meg egyetlen vizsgálaton sem.

Az Észak-amerikai Sportdöntőbíróság (North American Court of Arbitration for Sport - CAS) Michelle Collins ügyében a meghallgatások lezárultával közleményben tudatta: bebizonyosodott, hogy Michelle Collins a teljesítménye növelése érdekében tiltott szereket használt, THG-t, EPO-t, tesztoszteront és epitesztoszteront vitt be a szervezetébe, és kitért a doppingellenőrzések elől, hogy csalását leplezze.

Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) által a Balco-laboratóriummal és a THG-vel összefüggő doppingbotrány kipattanása után meggyanúsított Collins az első olyan atléta, akit annak ellenére találtak bűnösnek, hogy nem bukott le egyetlen doppingvizsgálaton sem. Collins végig az ártatlanságát hangoztatta, de nem győzte meg a bírákat...

Az USADA nyolcéves, azaz gyakorlatilag életre szóló eltiltással sújtotta a 33 éves atétanőt, s visszamenőleg 2002. február 1-től megsemmisíti az eredményeit. Így Collins elveszíti a 2003-as birminghami fedett pályás világbajnokságon 200 méteren szerzett aranyérmét is.

A Balco-botránnyal kapcsolatban nehéz napok elé néz a férfi 100 méteres síkfutás világcsúcstartója, Tim Montgomery is, aki hasonlóan súlyos eltiltásra számíthat, ha bűnösnek találják. Az ő meghallgatása a CAS előtt azonban csak 2005. júniusában várható.

Fábik Tibor