Vágólapra másolva!
Szombaton ünnepli 75. születésnapját Novák Éva olimpiai bajnok úszó, aki az 1952-es, helsinki ötkarikás játékokon tagja volt az akkor fantasztikus világrekorddal győztes 4x100 m-es gyorsváltónak.

Nővére, a Helsinkiben (1952) ugyancsak olimpiai bajnokságot nyert Ilonka példáját követve 10 éves sem volt, mikor már jól úszott, és hamarosan versenyezni kezdett. A londoni ötkarikás játékokon (1948) bronzérmet nyert a 200 m-es mellúszásban, ezután mell- és gyorsúszásban hat világcsúcs részese volt. A helsinki olimpián 200 m mellen és 400 m gyorson második lett, s tagja volt az akkor fantasztikus világrekorddal győztes 4x100 m-es gyorsváltónak.

Az olimpia idején titokban, engedély nélkül örök hűséget esküdött Pierre Gerard belga sportújságírónak. Hazatérve elfelejtették, útlevelét bevonták, később nagy nehézségek árán jutott ki Brüsszelbe.

Úszásra már kevés ideje maradt, befejezte itthon kezdett orvosi tanulmányait, és diplomájának megszerzése után szemorvosként dolgozott. Csaknem három évtizede helyet kapott az úszósportok hírességeinek floridai csarnokában, a Hall of Fame-ben.

Férje halála után, a 90-es évek elején hazatelepült. A Széchényi Könyvtár kutatói a közelmúltban magnófelvételen rögzítették a bajnoknő biográfiáját, amely a magyar úszósport történetének jelentős évtizedeit öleli fel.

Két éve megbetegedett, de a gondos orvosi kezelésnek köszönhetően állapota az utóbbi időben nem romlott.