Vágólapra másolva!
Vasárnap délután az athéni olimpiáról doppingvétség miatt kizárt Annus Adrián és Fazekas Róbert is megkapja a maga olimpiai aranyérmét, de ez csak az eredeti másolata lesz. Ezeket a medálokat nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hanem a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) kezdeményezése alapján a két atléta szurkolói készíttették. Az MVSZ azonban szombaton közleményben tudatta, hogy mivel "Annusék ügye pártosan átpolitizálódott", az ügyben már nem kíván semmilyen szerepet vállalni.

Mint ismert, az athéni olimpián a kalapácsvetés versenyében győztes, de az utólagos doppingvizsgálat megtagadása miatt a bajnoki címétől megfosztott Annus Adrián csak hosszas huzavona után szolgáltatta vissza az aranyérmét. Azután, hogy a NOB kilátásba helyezte, ha makacskodik, akkor annak a Magyar Olimpiai Bizottság és más magyar sportolók is kárát láthatják... A diszkoszvetés versenyét megnyerő Fazekas birtokában viszont egyetlen pillanatig sem volt az aranyérem, mert a döntő utáni doppingvizsgálaton nem produkált elegendő mintát, s még az eredményhirdetés előtt kizárták a versenyből. A Nemzetközi Sportdöntőbíróságon mindkét versenyző fellebbez, s már az is eldőlt, hogy Annus meghallgatása február 8-9-én, Fazekasé pedig 10-11-én lesz. S akár már a jövő hónapban ítélet is születhet.

A Haladás VSE két, egyaránt Európa-bajnok és vb-ezüstérmes versenyzője az olimpiai aranyérem másolatát azonban vasárnap mindenképpen átveheti. A két érem együttesen hozzávetőleg 300 000 forintba került, s az összeg előteremtésére még tavaly a Magyarok Világszövetsége indított gyűjtést. Az MVSZ azonban - az [origo] e témában írt cikkének szombat délutáni megjelenését követően - közleményben tudatta, hogy "miután Annusék ügye pártosan átpolitizálódott" a továbbiakban az ügyben nem kíván semmilyen szerepet vállalni, szigorúan megmarad az adományokat fogadó számlagazda szerepében, és nem lesz jelen a vasárnapi szombathelyi rendezvényen.

"A Magyarok Világszövetsége azért vállalta a számlagazda szerepét, mert körültekintő tájékozódás nyomán tudomására jutott, hogy az Annusék ellen folyatatott eljárás során többszörösen sérültek alapvető emberi jogaik, emberi méltóságuk. Mindaddig, amíg ellenükben jogerős bírói ítélet nem születik, az olimpiai bajnoki címüktől ekképp megfosztott magyar sportolókat is megilleti az ártatlanság vélelme" - olvasható még az MVSZ szombati közleményében.

Itt kell megemlíteni, hogy Annus Adrián szerdán belépett a Magyar Szocialista Párt jáki alapszervezetébe. Ezután a nyugat.hu a következő kérdést tette fel neki: "Vasárnap veszi át Fazekas Róberttel együtt a Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére, adakozásból készült aranyérmét; nem tart attól, hogy az adakozók megorrolnak önre?" Annus a következőt válaszolta: "Nézze, én nem tartom jónak, ha az emberek életébe ilyen módon beleszól a politika. Az én baráti társaságomban van jobboldali, baloldali, liberális, de még MIÉP-es is. Mégis jól elvagyunk egymással!"

A Magyar Atlétikai Szövetség még tavaly a két atléta fegyelmi tárgyalásán Annus Adriánt (aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabályai ellen nem vétett) felmentette, Fazekas Róbertet azonban egy évre eltiltotta a versenyzéstől. Fazekas nem fogadta el az ítéletet, s nem csak Lausanne-ban, hanem itthon is tovább küzd vélt igazáért.

Fábik Tibor