Vágólapra másolva!
Két korábbi bajnok, a héten még sérüléssel, illetve betegséggel küszködő Andre Agassi és Lindsay Davenport egyaránt indul a hétfőn rajtoló ausztrál nyílt teniszbajnokságon, a női mezőny hatodik kiemeltjének, Jelena Gyementyjevának a részvétele azonban még továbbra is kérdéses.

A Melbourne-ben 2000-ben győztes, idén első helyen rangsorolt Davenport mindössze egy meccset játszott a bemelegítésnek szánt e heti sydneyi tornán, amelytől megfázás miatt kénytelen volt visszalépni. "Már sokkal jobban érzem magam, a hangom is visszajött, így száz százalék, hogy pályára lépek az Australian Openen" - mondta a világranglista amerikai éllovasa, aki az első fordulóban egy korábbi Grand Slam-bajnokkal, a Wimbledonban 1994-ben győztes spanyol Conchita Martinezzel kezd.

Agassi indulása azután került veszélybe, hogy a meghívásos Kooyong Classicon csípősérülés miatt feladta egyik találkozóját. A 34 éves amerikai sztár Melbourne-höz fűződő gyümölcsöző "szerelmi viszonya" 1995 óta összesen négy egyéni diadalt eredményezett. "Tegnap két órát gyakoroltam, és semmi gondom nem volt, ez jó jel. Mindenképpen pályára lépek, és megpróbálom kihozni magamból a maximumot" - mondta.

A két tengerentúli klasszissal ellentétben Gyementyjeva, aki a hőségtől szenvedve lépett vissza pénteken a sydneyi viadaltól, még egyáltalán nem biztos abban, hogy részt tud venni az év első GS-versenyén. A 2004-es francia és amerikai bajnokság döntőse az elmúlt napokat ágyban töltötte, de még vasárnap is erőtlennek érezte magát. "Kezdek jobban lenni, de fogalmam sincs, hogy ki tudok-e állni az első fordulóban" - árulta el az orosz játékos, aki az ukrán Aljona Bondarenkóval kezdene.

A magyarok közül Mandula Petra a 30. helyen kiemelt olasz Flavia Pennetta, Kapros Anikó az orosz Marija Kirilenko, a selejtezőből főtáblára jutott Gubacsi Zsófia pedig az amerikai Lindsay Lee-Waters ellen lép pályára a nyitókörben.