Vágólapra másolva!
Az utolsó, negyedik aranyérmet is az oroszok nyerték a torinói műkorcsolya Európa-bajnokságon. Szombaton a női versenyben az olimpiai ezüstérmes Irina Szluckaja győzött, s hatodik Eb-aranyérmét szerezte. A címvédő Sebestyén Júlia a negyedik helyen végzett.

Az Eb utolsó versenynapjára már csak a női szabadkorcsolyázás maradt, s a harminchét fős mezőnyből a pénteki rövid program eredményei alapján huszonnégyen mutathatták be a kűrjüket. A címvédő Sebestyén Júlia a 2., Póth Diána a 15., Pádár Bianca pedig a 22. helyen állt, így Pádár az első, Póth a második, Sebestyén pedig a negyedik csoportba került. Pádár sajnos visszacsúszott a 24. helyre, de az élete első felnőtt világversenyén szereplő 17 éves korcsolyázónő összességében így is várakozáson felül szerepelt.

Ugyanez nem mondható el az 1999-es Eb-n negyedik helyezett Póth Diánáról, aki a kűrjében jól kezdett, tripla toe-loop, tripla-toe loop kombinációval, ám a folytatásban már csak kétfordulatos ugrásokat mutatott be, s egyszer el is esett. A technikai pontszáma a második legalacsonyabb lett az egész mezőnyben, még Pádár is többet kapott nála. S az előadásmódja hiába volt viszonylag elfogadható, a 15. helyről visszacsúszott a 18.-ra.

A harmadik csoportban az olasz Kostnerre kellett figyelnünk, aki a tavalyi dortmundi vb-n az ötödik helyével a legeredményesebb európai versenyzőnek bizonyult (Sebestyén Júlia itt a 6. helyen végzett), s bár pénteken a rövid programját elrontotta és csak a 7. helyre került, arra mindenképpen megmaradt az esélye, hogy az első hat közé bekerüljön. Ám a kűrje sem úgy sikerült, ahogyan szerette volna, s ez előrevetítette, hogy nem lép előre.

Az utolsó csoportban először a bronzérmes pozícióban levő finn Pöykiö lépett a jégre, a programja három tripla-dupla ugráskombinációt tartalmazott, s ennek megfelelően magas pontszámot kapott (102,30). Az utána következő ukrán Ljasenkót a pontozók hajszállal többre értékelték (102,86), de a kűr előtt a finn mögött állt, s az összesítésben nem tudta megelőzni.

Az ötödik helyen álló orosz Szokolova bizonytalankodott (98,42), s elszálltak a dobogós reményei. Ezután lépett a jégre a versenyben élen álló orosz Szluckaja, aki rettentően elrontotta a programját, csak három háromfordulatos ugrást láthattunk tőle, egyetlen szerény kombinációt, s el is esett. A pontozók azonban megdöbbentő módon az addigi legmagasabb pontszámot adták neki (103,69)! Az ukrán Manyiscsenko a hatodik helyen állva nem alkotott emlékezeteset (96,24), majd pedig utolsóként Sebestyén Júliát szólították.

A tavalyi budapesti Eb aranyérmese a tervezett tripla Salchow, dupla Rittberger kombináció helyett csak dupla-duplával nyitott, de a tripla Lutz, dupla toe-loop együttes szépen sikerült. A tripla Rittbergerből sajnos csak egyfordulatos lett, a tripla flippel nem volt gond, majd egy szóló tripla Lutzot ugrott. Ezt követően a tripla toe-loopból elesett, a dupla Axelt kipipálhattuk, a forgásai pedig nagyon szépen sikerültek.

Bár kétségkívül több hibája is akadt, a rendkívül alacsony, 95,85-ös pontszáma láttán a közönség hangos füttykoncerttel tiltakozott. A zsűri ténykedésében az volt igazán megdöbbentő, hogy Sebestyén előadásmódra a második legmagasabb pontszámot kapta (55,48) Szluckaja után (57,53), viszont az úgynevezett technikai pontszáma csupán 41,37 volt, közel hat ponttal kevesebb, mint amit az orosz a tartalmában gyengébb kűrjére kapott (47,16).

S ami a legbosszantóbb: a második-negyedik helyen levő szoros versenyben a lepontozott Sebestyén járt a legrosszabbul, azaz a dobogóról is lecsúszott. A hatodik Eb-aranyát nyerő Szluckaja mögött Pöykiö lett az ezüst-, Ljasenko a bronzérmes, Sebestyén Júlia pedig a negyedik helyen végzett.

nők, végeredmény:
1. Szluckaja (orosz) 168,71
2. Pöykiö (finn) 158,93
3. Ljasenko (ukrán) 158,02
4. Sebestyén Júlia 157,13
5. Szokolova (orosz) 150,88
6. Manyiscsenko (ukrán) 145,86
...18. Póth Diána 108,89
...24. Pádár Bianca 92,18.