Vágólapra másolva!
Kedden eldőlt, hogy az ötszörös Európa-bajnok Tóth Krisztina a március végi, április eleji dániai asztalitenisz Eb-n az orosz Alekszej Szmirnovval indul együtt vegyes párosban. Az ötlet a hó eleji rennes-i Top 12 verseny után vetődött fel, s mivel ezen a férfiaknál Szmirnov arany-, a nőknél Tóth ezüstérmes lett, a duó kilátásai igencsak kedvezőek.

- Az aarhusi Európa-bajnokságra egészen pontosan hogy állt össze a Szmirnov, Tóth kettős? - kérdeztük a német TV Busenbach csapatában légióskodó Tóth Krisztinát.
- A Top 12 verseny után másnap indultam haza, s hajnali öt óra lehetett, amikor a rennes-i repülőtéren odajöttek hozzám az orosz szakvezetők, hogy Szmirnov velem szeretne vegyes párost játszani az Eb-n. Ő maga nem volt ott, ezért rákérdeztem, hogy tényleg igaz-e a hír, vagy csak most véletlenül megláttak a vezetők, és ők találták ki az egészet. De rögtön mondták, hogy ez Szmirnov ötlete.

- Azóta eltelt néhány nap, miért csak most lett végleges, hogy együtt indulnak az Eb-n?
- Egyrészt azért, mert a két ország szövetségének is egyeztetni kellett, másrészt nem szerettem volna, hogy a hírt Fazekas Péter az újságokból tudja meg. Eredetileg vele játszottam volna együtt az Eb-n. Semmiképpen sem szándékoztam megbántani, ugyanakkor azt a lehetőséget sem akartam elszalasztani, hogy a kontinens egyik legjobbjával lehetek egy párban.

- Szerintem ez a felállás mégis inkább az orosz fiúnak megtiszteltetés, akinek ez a Top 12-győzelem az első komoly sikere. S az Eb-n együtt játszhat egy ötszörös Európa-bajnokkal, aki két aranyérmét éppen vegyes párosban nyerte. Ezekre a győzelmekre hogyan emlékszik vissza?
- A fehérorosz Szamszonovval 1996-ban, az osztrák Schlagerrel 2003-ban nyertem, s az az érdekesség, hogy előzőleg egyiküknek sem volt nagyon komoly nemzetközi sikere. Most viszont már mindketten világklasszisok. A két évvel ezelotti Eb-n a vegyes párost követő sajtótájékoztatón mondtam is Schlagernek, hogy látod, Werner, Szamszonov is velem kezdte, és milyen magasra jutott. Lett nagy nevetés a teremben. Aztán egy hónap múlva Schlager egyéniben megnyerte a világbajnokságot.

- Hogy számol, az Eb-n milyen kiemelést kapnak?
- Szerintem az első négy között emelnek ki bennünket.

- Tudnak együtt edzeni, hogy összeszokjanak, vagy erre, amint a különböző nemzetiségű párosoknál megszokott, majd csak az Eb-n, a verseny előtt lesz lehetőség?
- Azt hiszem, hogy majd csak az Eb-n. De szerintem így is nagy élmény lesz Szmirnovval együtt játszani.

- És akkor még ott van a női páros Bátorfi Csillával, az egyéni, s persze a csapatverseny. Vagyis négy vasat tart a tűzben.
- Így van, s ezekből tényleg kisülhet valami.

Fábik Tibor