Vágólapra másolva!
A téli sportok szerelmesei nem panaszkodhatnak: alighogy Bormióban véget ért az alpesisí-világbajnokság, csütörtökön a németországi Oberstdorfban máris kezdődik az északi-vb, amelyen 52 ország 556 sportolója indul, s ez új rekord. A szervezők több mint 300 ezer nézőt várnak a versenyekre.

Az esélyeket illetően sífutásban kijelenthető, hogy a nőknél a Világkupában toronymagasan élen álló norvég Marit Björgent a rövidebb távokon nem valószínű, hogy legyőzik, míg a hosszabb számokban megjósolhatatlan a nyertes. A férfiaknál Axel Teichmann, René Sommerfeldt és Tobias Angerer révén elsősorban német fölény várható, ám a svéd és norvég versenyzők bármikor képesek meglepetést okozni.

Síugrásban az idény elején szinte verhetetlen Janne Ahonen a favorit, bár az utóbbi viadalokon már korántsem magaslott ki úgy a mezőnyből, mint korábban, amit jól mutat, hogy utoljára január 22-én diadalmaskodott. Éppen ezért óriási versenyre lehet számítani, ugyanis a norvég Roar Ljökelsöy és a címvédő lengyel Adam Malysz már bebizonyította: képes legyőzni az idény 22 Vk-viadalából 12-t megnyerő finn világklasszist. Persze nem szabad megfeledkezni a német és az osztrák síugrókról sem, akik bármikor kifoghatnak egy jó napot, s így akár a dobogó legmagasabb fokáig "repülhetnek".

Északi összetettben aránylag egyszerű a képlet: az aranyéremért a német Ronny Ackermann és a Világkupában vezető finn Hannu Manninen fog megküzdeni, s kettejük viadalába maximum az osztrák Felix Gottwald vagy az amerikai Todd Lodwick szólhat bele érdemben.

A magyar színeket öten képviselik: Tagscherer Zoltán, Cseke Csaba és Holló Mátyás sprintben, illetve a szabadstílusú 15 km-en áll rajthoz, míg Gyenesei Judit és Zámbó Viktória szintén sprintben, valamint a szabadstílusú 10 km-en indul.