Vágólapra másolva!
A fedett pályás atlétikai országos bajnokság első napján női magasugrásban Győrffy Dóra 192 centiméteres eredménnyel győzött, s így a magyar válogatottból ő a nyolcadik, aki teljesítette a két hét múlva rendezendő madridi Eb nevezési szintjét.

Az ob előtt a férfiaknál Németh Roland, Farkas Attila (mindkettő 60 m), Szeglet Zsolt (400 m) Tölgyesi Péter (hármasugrás), a nőknél Papp Krisztina (3000 m) teljesítette az Eb-szintet, az olimpiai 8. helyezett Vaszi Tünde (távolugrás) a tavalyi eredményei alapján indulhat Madridban, mint ahogyan az olimpiai 6. Zsivoczky Attila is, aki a hétpróba meghívásos mezőnyében szerepel majd.

Mivel a jövő hét közepén kijelölik az utazók névsorát - a szintteljesítés még nem jelent automatikus Eb-részvételt -, itthon a hét végi országos bajnokság kínálja az utolsó lehetőséget a csapatba kerülésre.

Az Olimpiai csarnokban zajló ob első napján ez csak a magasugró Győrffy Dórának sikerült. A 2002-es bécsi fedett pályás Eb ezüstérmese a tavalyi szezont az év eleji vádli-, majd Achilles-ín-szakadása miatt kihagyni kényszerült, s egy héttel ezelőtt a Budapest- bajnokságon tért vissza.

Akkor 189 cm-ig jutott, az ob-n pedig ezt még három centivel megtoldotta, s a 192 cm éppen az Eb-részvétel előfeltétele. A BEAC versenyzője a 177 cm-t, a 181-et és a 186-ot első kísérletére teljesítette, a 190-et azonban csak harmadikra, majd a 192 centin másodikra jutott át. (186-on már csak egyedül volt versenyben.)

Ezután még a 194-en is tett egy érvénytelen kísérletet, majd jelezte, hogy többet nem próbálkozik: "Mára csak a 192 centi volt betervezve, s nagyon örülök, hogy sikerült teljesítenem. Ebben akkor is bíztam, amikor a 190-et másodikra is levertem. A jövő héten még részt veszek egy németországi versenyen, utána pedig már csak az Eb-vel kell foglalkoznom. Madridban mindenképpen szeretnék bejutni a döntőbe" - nyilatkozta Győrffy Dóra.

Az ob szombaton rendezték a férfi és női 60 méteres síkfutást is; Farkas Attila 6,76 mp-es idővel, Szabó Enikő 7,48-cal nyert. Az érdekesebb eredmények között említhetjük, hogy a férfiaknál Tölgyesi Péter 16,44 méterrel nyerte a hármasugrást, Bene Barnabás 3:44,82 perces idővel az 1500 métert, Bíber Zsolt 18,54 méterrel a súlylökést, a nőknél Petráhn Barbara 53,68 mp-cel a 400 métert, Miklós Éva 631 cm-rel a távolugrást.

Fábik Tibor

[origo]