Vágólapra másolva!
A női párbajtőrözők és a férfi kardozók után az idei harmadik, hét végi budapesti vívó Világkupa-versenyen a női kardozók lépnek pástra a Nemzeti Sportcsarnokban. A kétnapos viadalon 13 ország 90 kardozója indul.

"Erős közepes mezőny várható" - szögezte le a verseny szerdai sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, a Magyar Vívószövetség technikai igazgatója. "A szakágban meghatározónak számító amerikaiak és kínaiak, valamint az ugyancsak erős azerbajdzsániak nem indulnak, s a távolmaradásukban vélhetően az is szerepet játszhat, hogy idén csak egyéniben rendezünk versenyt, csapatban nem. A nemzetközi szövetség ettől az évtől kezdve szabályozza, hogy egy ország hány Világkupa-versenyt rendezhet, s a női kardcsapat Vk lebonyolításáról le kellett mondanunk."

A kétnapos viadalon 13 ország 90 kardozója indul, s tény, hogy a világranglista első tíz helyezettje közül négy hiányzik, a rangsort vezető két amerikai, S. Jacobson (1.) és az athéni olimpiai bajnok Zagunis (2.) is. Az orosz Nyecsajeva (3.), a francia Touya (4.) és Perrus (7.), a román Georghita (8.), az orosz Velikaja (9.) és a lengyel Socha (10.) viszont itt lesz. Ebból ki is tűnik, hogy a legerősebb összeállításban - a világbajnok Touyával - a franciák érkeznek, valamint az oroszok. A világranglistán legelőrébb álló magyar versenyző Nagy Orsolya, aki a 15. a rangsorban, így neki sem kell vívnia a szombati selejtezőben.

"Sajnos 2004-ben és 2003-ban is magyar versenyző nélkül zajlott a nyolcas döntő, s remélem, hogy ez a rossz sorozat most megszakad" - fogalmazott Varga József szakágvezető. "Bár az egyáltalán nem segítette a felkészülést, hogy anyagiak hiányában az alapozó edzőtábort és a szokásos januári tatai edzőtábort sem tudtuk megtartani... A felkészülés így főleg a klubokban zajlott, illetve a heti két központi edzésen. Egymás között válogatóversenyen már vívtak a lányok idén is, de az első komoly megméretésük ez a verseny lesz, s nehéz megjósolni, hogy ki mire lesz képes a világ legjobbjai ellen. A papírforma alapján Nagy Orsolyának kellene a legjobban szerepelnie, de az újdonsült magyar bajnok Csaba Edina, valamint a fiatalok közül Varga Dóra, Gergácz Veronika és Kerecsényi Georgina is kellemes meglepetést szerezhet."

A Nemzeti Sportcsarnokban rendezendő Világkupa-verseny programja szombaton 14 órakor a selejtezővel kezdődik, majd vasárnap 9 órától a 64-es tábla küzdelmeivel folytatódik. A nyolcas döntőt 14 órától rendezik.

A sajtótájékoztatón Kovács Tamás bejelentette, hogy a Magyar Vívószövetség tisztújító közgyűlését március 18-án tartják. Az elképzelések szerint a jelenlegi 25 fős helyett a továbbiakban maximum 15 tagú elnökség kezébe kerülne az irányítás, s az elnökségi tagok legalább fele a szponzorok képviselői közül kerülne ki. Szakmai változások is várhatók, e szerint Szabó Bence szövetségi kapitány alá jelentős jogkörrel rendelkező fegyvernemenkénti szakmai igazgatókat rendelnének alá.