Vágólapra másolva!
A 2006-os úszó Európa-bajnokságnak otthont adó margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítéséhez kapcsolódó feladatait a Nemzeti Sporthivatal (NSH) - közvetlenül, illetve a beruházón keresztül - a környezetvédelmi szervezetek bevonásával úgy végzi, hogy a környezetvédelmi szempontokat beépíti a programba.

E vállalást az az együttműködési megállapodás tartalmazza, amelyet csütörtökön látott el kézjegyével Ábrahám Attila, az NSH elnöke és Erdei Csaba, a Zöld Demokraták Szövetségének ügyvivője.

Az aláírással összekapcsolt sajtótájékoztatón a felek kölcsönösen nagy eredményről beszéltek, kiemelve, hogy a Margiszigeti Zöld Koncepciónak elnevezett elképzelésegyüttest ugyan nem minden hazai szerveződés támogatja, de az a többségnek, több mint száz zöldszervezetnek a közös álláspontját rögzíti.

Az együttműködési megállapodás kimondja, hogy az uszodabővítés érintette területről a kivágásra ítélt 54 közül 12 nagy értékű fát Magyarországon még gyökeret nem vert technológia alkalmazásával átültetnek a szigeten. A fapótlási kötelezettségnek eleget téve - az eddig tervezetteken felül - még 150-et helyeznek el: 35 nagy lombkoronájút a Margitszigeten, további 115-öt pedig a XIII. kerület különböző pontjain.

A Zöld Demokraták Szövetsége - az úszó Eb kapcsán várható közlekedési környezetterhelés csökkentésének céljával - megállapodott a bécsi Zöldekkel, s révükön a bécsi közlekedési vállalattal, hogy a margitszigeti Európa-bajnokság teljes ideje alatt díjmentesen két gázüzemű, a jelenleg közlekedő 26-osoknál jóval inkább környezetbarát busz áll majd a sportolók és a látogatók rendelkezésére.

A környezetterhelés hosszabb távra szóló csökkentése érdekében tett lépések egyik első eredményeként pedig a zöldszövetség azt az ígéretet kapta az érintett területen található palackozóüzem működtetőitől, hogy mielőbb környezetbarát autókból állóra cserélik fel mostani gépkocsiparkjukat.

Ábrahám Attila hangoztatta, hogy az általa vezetett hivatal természetesen nem ellensége a környezetnek, partneri viszony mellett nyitott a zöldjavaslatokra, úgy véli, át lehet venni a másik fél szakmai szempontjait, s az NSH célja is az, hogy a legkisebb mértékű legyen, sőt ha lehetséges, semmilyen károsodás ne érje a Margitszigetet.

Kérdésre válaszolva a címzetes államtitkár annak a reményének adott hangot, hogy ha az uszodabővítéssel kapcsolatos építési engedélyezés jogerőre emelkedik, a tavasz vége felé megtörténhet az első kapavágás, elkezdődhet a két új medence, egy 50 méteres verseny- és egy kisebb műugrómedence megépítése.