Vágólapra másolva!
A Görög Atlétikai Szövetség által felállított bizottság elhalasztotta az ítélethirdetést a doppingbotrányba keveredett két sprinter, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu ügyében.

Az öttagú független bizottság felállítását a nemzetközi szövetség (IAAF) kérte, miután decemberben felfüggesztette az atléták versenyzési jogát, mert bizonyítottnak látta, hogy Kenterisz és Tanu tavaly három doppingellenőrzésen - az olimpia előtt, valamint Chicagóban és Tel-Avivban - szándékosan mulasztotta el a vizsgálatot.

A görög testület eredetileg február végére ígért döntést, ám a vágtázók az utolsó pillanatokban újabb dokumentumokat juttattak el a bizottsághoz. "Végső határozat március közepére várható" - mondta hétfőn Mihalisz Dimitrakopulosz, az atléták ügyvédje, míg Tanu jelezte, az új bizonyítékok igazolják ártatlanságukat, ezért bízik a számukra pozitív döntésben.

A 2000-es olimpián 200 m-en aranyérmes Kenteriszt és a 100 m-en ezüstérmes Tanut az athéni játékok megnyitója előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a doppingvizsgálaton.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson.

A két atléta végül az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon. A görög ügyészség november közepén helyezte vád alá a doppingvizsgálat szándékos elmulasztásáért a két kiváló sprintert.

Dimitrisz Papangelopulosz főügyész akkor kijelentette, három hónapos nyomozás végén jutottak arra az álláspontra, hogy az atléták tudatosan nem vettek részt a vizsgálaton, valamint másnapi motorbalesetüket megrendezték, s ezzel szándékosan megtévesztették a hatóságokat.