Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia a 12., Pavuk Viktória a 18. helyen végzett a moszkvai műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon, ami azt jelenti, hogy a jövő évi torinói olimpián a női versenyben két indulónk lehet. Jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős (amely a vb 15. lett), illetve Tóth Zoltán (27.) az év végi bécsi kvalifikációs versenyen szerezheti meg a kvótát.

A kvóták kiosztásával kapcsolatos zűrzavaros helyzetből jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős sajnos rosszul jött ki, a várakozáson felüli 15. helye sem volt elegendő az olimpiai részvétel bebiztosításához. A pechet az jelenti, hogy a vb első tíz helyezettje nyolc országot képvisel, s a nagy meglepetésre ezüstérmes amerikai kettős egymaga három kvótát szerzett az országának; és a vb-n jégtáncban csak tizenkilenc torinói helyet osztottak ki.

Az olimpián majd huszonnégy páros indulhat, s a fennmaradó öt helyet az ősszel a bécsi kvalifikációs versenyen töltik be. A papírforma alapján Hoffmannéknak nem okozhat gondot a kvóta megszerzése. A férfiaknál ugyancsak javításra kényszerülünk, mert Tóth Zoltán csupán a 27. helyen végzett.

A női versenyben azonban szombaton mind a két betervezett kvótát sikerült megszereznünk. A vb végére kiderült a kvalifikációs szisztéma: amennyiben két indulónk, azaz Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória együttes helyezési száma nem haladja meg a 28-at, akkor két kvótához jutunk; s fontos kitétel, hogy a 16-24. helyezettek mind 16-os helyezési számot kapnak. Az előzetes információkkal ellentétben viszont nem volt szükséges, hogy az egyik versenyzőnk bekerüljön az első tíz közé.

A kűr előtt 20. helyen álló Pavuk Viktória szombaton kiváló programot futott, hat háromfordulatos ugrást mutatott be, s a végelszámolásnál előrelépett a 18. helyre. Sebestyénnek tartania kellett a 12. helyet, tudva, hogy ha eggyel is hátracsúszik, akkor csak egyetlen kvótához jutunk.

A helyzetet nehezítette, hogy Európa-bajnoknőnk már betegen, influenzával és torokgyulladással bajlódva érkezett Moszkvába, szállodai szobájából jószerivel ki sem mozdult, s a héten gyakorlatilag nem tudott edzeni.

A kűrje elején a háromfordulatos flipet és a Lutzot is szépen megugrotta, ezt követően azonban a további ugrásainál sokat bizonytalankodott, a betervezett tripláiból egy kivétellel duplák lettek. Az összekötő elemei, a lépéssorai és a forgásai viszont hibátlanul sikerültek, s elegánsan korcsolyázott.

Mindezt a pontozók is értékelték: bár a kűrje anyagerősségére kapott pontszáma alacsony volt (Pavuk is többet kapott), az előadásmódja azonban mindezt kompenzálta, legalábbis annyira, hogy a 12. helyet megőrizte. (Csak a kűrt tekintve Sebestyén a 16., Pavuk a 18. legjobb volt.)

"Küzdöttem az utolsó leheletemig, mert az volt a legfontosabb, hogy megszerezzük a két kvótát. Nagyon örülök, hogy ez sikerült, s ebben az erős mezőnyben talán a tizenkettedik helyem miatt sem kell nagyon szégyenkeznem... Remélem, hogy jövőre az olimpián sikerül javítanom." - nyilatkozta Sebestyén Júlia.

A világbajnoki címet 2002 után másodszor a hatszoros Európa-bajnok orosz Irina Szluckaja szerezte meg, megelőzve az amerikai Sasha Cohent és az olasz Carolina Kostnert. Az ötszörös világbajnok amerikai Michelle Kwan meglepetésre csak negyedik lett, a címvédő japán Sizuka Arakava pedig még rosszabbul járt, ő csak a kilencedik helyet szerezte meg.

eredmények, nők:
1. Szluckaja (orosz) 222,72
2. Cohen (amerikai) 214,39
3. Kostner (olasz) 200,56
4. Kwan (amerikai) 200,19
5. Suguri (japán) 196,01
6. Ando (japán) 193,01
... 12. Sebestyén Júlia 167,56
... 18. Pavuk Viktória 148,46