Vágólapra másolva!
Kevésen múlott, hogy nem 240 méter a sírepülés legújabb világcsúcsa, és hogy annak nem Janne Ahonen a tulajdonosa.

A finnek kiválósága a síugró Világkupa-sorozat planicai záróversenyén elképesztően hatalmasat ugrott, úgy szállt a légtérben, mint aki egyáltalán nem akar földet érni. Végül mikor mégis landolt a sánc aljában, 240 métert jelzett a távolságmérő. Csakhogy Ahonen nem tudta megtartani az egyensúlyát, a földre huppant, így balszerencséjére szó szerint is elesett a világrekordtól.

Az északiak versenyzőjét azonnal kórházba vitték, de nem lett semmi baja, az ünnepélyes eredményhirdetésen már ő is ott volt. Ráadásul különösebben búslakodnia sem kellett, hiszen összesítésben, 28 viadal alapján, ő diadalmaskodott a Világkupa mostani kiírásában.

A "majdnemrekorder" bukása amúgy a norvég Björn Einar Romörennek kedvezett a leginkább, aki Planicán nem csupán az első helyen végzett, de legnagyobb ugrásával, a 239 méterrel egyszersmind világcsúcstartóvá is avanzsált.

A győztes a második sorozatban röpült el ilyen távolságra. Romören a viadal előtti edzésen 234,5 méterre szállt, míg a korábbi rekord a finn Matti Hautama:ki nevéhez fűződik, aki 2003-ban 231 métert ugrott.