Vágólapra másolva!

Milliókról vitáznak a kerékpárszövetségben

A Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) felügyelő bizottsága (fb) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mert a gyanú szerint az MKSZ korábbi vezetése nem tud elszámolni 19 és fél millió forinttal. Az MKSZ jelenlegi elnöksége viszont sajtóközleményben tudatta, hogy szerinte az fb elnökének, ifj. Debreczeni Tibornak nem volt joga a rendőrséghez fordulni, és a szövetség gazdálkodására vonatkozó állításait magánszemélyként tette.

Sipiczki Róbert, az MKSZ alelnöke - aki a beteg elnök, Eisenkrammer Károly helyett tartotta a csütörtökre, a szövetség Millenárison lévő irodájába meghirdetett sajtótájékoztatót - hangsúlyozta: az elnökség korábban megbízta az fb-t a február 6-ai tisztújító közgyűlés előtti állapotok kivizsgálására, de azóta nem tartottak bizottsági ülést.

Ifj. Debreczeni viszont azt állítja, hogy ők szerettek volna részletes ellenőrzést tartani, azonban akadályozás miatt erre nem kerülhetett sor. Például azért, mert a jelenlegi elnökségben három olyan tag van, akik az előző vezetésben is helyet kaptak. Azonban a fellelhető számlák alapján kijelenthető, hogy 19 és fél millió forinttal nem tud elszámolni az előző vezetés - közölte Debreczeni.

"Azért kellett a rendőrséghez fordulnunk, mert félő volt, hogy bizonyítékok tűnnek el. Ismeretlen személy ellen tettünk feljelentést, noha a számlákról, kivonatokról kideríthető, kik a felelősök" - mondta Debreczeni, aki a felügyelőbizottságnak az MKSZ-álláspontra reagáló sajtótájékoztatóját nem tarthatta meg a szövetség irodájában, hanem ki kellett vonulnia a Millenáris folyosójára.

Sipiczki ugyanakkor jelezte: az elnökség a törvényesség és a szabályszerűség mellett áll, elemi érdeke és a kerékpáros társadalommal közös célja az esetleges szabálytalanságok kivizsgálása s az esetleges felelősök megnevezése, azonban az átadás-átvétel még nem zárult le, és szerették volna először házon belül rendezni a nézeteltéréseket, aztán - ha indokolt - feljelentést tenni. "A sajtó munkatársait a vizsgálat eredményéről haladéktalanul tájékoztatni kívánjuk" - áll az elnökség közleményében.

A fb-nek a múlt pénteken tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: a jelentős hiányért feltételezhetően Bor Sándor exelnök mellett Verebélyi Lajos volt főtitkár, illetve Venczli Krisztián, Törzsök Zsolt, Pais Péter, Somogyi Miklós, Pataki Ibolya (utóbbi három egykori versenyző, jelenleg edző) és az előző felügyelőbizottság tagjai a felelősek, igaz, a névsort szakértőnek kell megállapítania. Közülük Bor, Verebélyi, Venczli, Törzsök és Pataki együttesen kifogásolta, hogy az fb-nek az állítólagos vizsgálatáról semmilyen dokumentumot nem kaptak, a volt vezetőséggel szemben indult ellenőrzésről nincs tudomásuk, és az fb-jelentésben szereplő állításokat határozottan cáfolják.

Azt állítják, amikor az átadás-átvétel lezárul, elszámolnak a hiánnyal. Levelükben jelzik, hogy az MKSZ csak költségvetési juttatásból kap működési támogatásra összeget, amely 2004-ben 9 833 000 forint volt. Elnökségi döntés és közgyűlési határozat alapján ezen összeg tíz százaléka maradt a szövetségnél, a fennmaradó részt pedig 40-40-20 százalékban elutalták a hegyi (MMTBSzsz), az országúti- és pálya- (MKSzSz), illetve a BMX- (MBMXSzSz) szakági szövetségnek.

Kiemelik, hogy közel négy év alatt több alkalommal volt ellenőrzés a szövetségben (a sportminisztérium és az APEH részéről), de szabálytalanságot nem állapítottak meg. Hozzáteszik: természetesen a hozott határozatnak megfelelően a hamarosan összehívott közgyűlésen beszámolnak majd többek között a 2004-es gazdálkodásról is.

"A beszámolóból egyértelműen ki fog derülni, hogy az állítólagos fb-jelentéssel ellentétben az MKSZ volt vezetője és vezetősége minden egyes forinttal el tud számolni, a vezetőség semmilyen bűncselekményt nem követett el" - áll közös levelükben. "A ránk nézve méltatlan és sértő felvetésre tiszta lelkiismerettel állítjuk, hogy mindannyian becsületes, a sportot szerető és tisztelő sportbarátok vagyunk, és nem bűnözők! (...) A személyünket érintő becsületsértő és valótlan állítások miatt a szükséges jogi lépéseket megtesszük" - írta Bor Sándor, Verebélyi Lajos, Venczli Krisztián, Törzsök Zsolt és Pataki Ibolya.