Vágólapra másolva!
A világ- és Európa-bajnokságokon dobogós helyezést elért 62 éven felüli sportolók számára sürget életjáradékot Mecser Lajos, a salgótarjáni futólegenda.

A már nyugdíjas volt csúcstartó atléta elmondta: míg az olimpián dobogón végzett magyar sportolók életük végéig állami támogatást kapnak, addig semmilyen ellátás nem jár azoknak, akik világ- és Európa-bajnokságokon értek el ugyanilyen eredményeket.

A Nógrád Megyei Atlétikai Szövetség tiszteletbeli elnökeként dolgozó Mecser Lajos szerint ezt a megkülönböztetést parlamenti döntéssel lehetne megszüntetni. Hozzátette: több kormánypárti és ellenzéki országgyűlési képviselővel már beszélt ez ügyben, de konkrét ígéretet egyelőre senki sem adott arra, hogy törvényjavaslatot nyújt be az egykori versenyzők érdekében.

"A döntés nem érintene sok embert, de gesztus lenne azok felé, akik a hatvanas években még amatőr sportolóként értek el eredményeket" - fogalmazott a 22-szeres magyar bajnok, kétszeres olimpikon, Eb-második hosszútávfutó.

Mecser Lajos tartotta az atlétika "legszakállasabb" hazai rekordját: 1968. július 3-án 5000 méteren 13:29.2 perc alatt elért országos csúcsát 34 év után döntötte meg Csillag Balázs (13:26.96 p/2002. július 20.) egy belgiumi versenyen.