Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbertnek és a kalapácsvető Annus Adriánnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése ellen benyújtott fellebbezését.

A CAS honlapján pénteken közzétett hivatalos határozat szerint Annusnak a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján semmilyen elfogadható indoka nem volt arra, hogy ne jelenjen meg a bucsui határállomáson, az utólagos doppingvizsgálaton, így kivonta magát a mintaadás alól, ezzel pedig vétett a NOB vonatkozó szabályzata ellen.

Fazekas esetében a bírók megállapították, hogy szintén elfogadható indok nélkül adott elégtelen mintát az olimpián a diszkoszvetés döntőjét követően.

A Sportdöntőbíróság határozata kötelező érvényű a NOB-ra, a sportolókra s az érintett szövetségekre nézve egyaránt.

Annus és Fazekas egyformán indulatosan és csalódottan vette tudomásul a CAS döntését. "Ez a legrosszabb, amire számíthattunk. Igazából realista vagyok, de így is azt hittem, hogy a két perből legalább az egyiket megnyerjük. Úgy alakult ugyanis a tárgyalás" - mondta Fazekas.

"Az a vád, amivel illettek, megdőlt, de mivel mégsem adhatták vissza az aranyérmet, kerestek egy másikat, ami ellen már nem tudunk fellebbezni. El kell fogadnunk ezt az ítéletet, de ez egy gusztustalan játék" - fogalmazott Annus.

A két versenyző exkluzív szerződése miatt csak az RTL Klubnak volt hajlandó nyilatkozni. Részletes álláspontjukat szombaton sajtótájékoztatón ismertetik ügyvédjük, a Bécsben élő Eva Maria Barki jelenlétében.

Rábold Gusztávot, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét nem lepte meg a döntés. "Az utóbbi időben semmi jel nem utalt arra, hogy javultak Annusék esélyei. A MASZ most kénytelen reagálni a nemzetközi szövetség lépésére, az IAAF ugyanis szintén a CAS-hoz fordult. A jövő hétre rendkívüli elnökségi ülést hívunk össze, ahol javasolni fogom, hogy vegyük tudomásul a CAS mostani döntését és fogadjuk el az IAAF fellebbezését, mivel a magyar atlétikának nem érdeke a további konfrontáció" - nyilatkozta az MTI-nek Rábold Gusztáv.

A MASZ elnöksége - mint fellebbviteli bizottság - Annust felmentette, Fazekast pedig egy évre tiltotta el. Az IAAF szerint ezt nem tehette volna meg, ezért fordult a nemzetközi szövetség a CAS-hoz. Az IAAF szabályai szerint kétéves büntetést kell kiszabni a doppingvétségen ért versenyzőkre.

Babinyecz József, a két atléta menedzsere az MTI-nek azt mondta, Fazekas szeretne majd visszatérni, Annus pályafutása befejezését fontolgatja, de nagy kérdés, milyen lesz a helyzet, amikor a két dobó újra versenyezhet.

"Aki a véleményemre kíváncsi és tisztán szeretne látni az ügyben, olvassa el Frenkl Róbert és Gallov Rezső Mi történt Athénban? című könyvét, amellyel 100 százalékig egyetértek. Aki tudta, ki az ellenfél, az sejthette, mennyi esélye van a két versenyzőnek. A népszerű, nagy presztízsű sportágaknál ugyanúgy tapasztalhatók a negatív jelenségek, mint az élet más területén, a sportoló sokszor csak eszköz. A dobókörben egyenlők voltak a feltételek, Lausanne-ban nem. Tudjuk azt is, hogy sokszor változik a megítélés, nem tudni, ki a bűnös, ki a hős" - vélekedett a menedzser.