Vágólapra másolva!
Szófiában május 11. és 22. között rendezik meg a Mobiltel szuperversenyét, ahol hatan, kétfordulós viadalon mérkőznek meg. A bolgár rendezők különleges szabályokat vezettek be, tilos a döntetlenajánlat. Sokan bírálták a sakkvilág elitjét, hogy kerülik a kockázatvállalást, túl sok remi a legmagasabb kategóriájú tornákon.

Immár végleges a szófiai szuperverseny mezőnye. A 20-as kategóriájú, 2747-es Élő-pontátlagú, hat résztvevős, kétfordulós viadalon Viswanathan Anand (indiai, 2785), Veszelin Topalov (bolgár, 2778), Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753), Adams (angol, 2737), Polgár Judit (2732) és Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2695) játszik. A torna érdekességeként a szervezők érdekes kísérletet vezetnek be, tilos kölcsönös megegyezéssel döntetlennel befejezni egy partit. A nagymesterek csak háromszori lépésismétlésnél, háromszori tükörképnél, illetve elméleti döntetlen állásokban igényelhetnek döntetlent. A háromfős bírói kart a FIDE grúz alelnöke, Zurab Azmaiparasvili segíti majd szakmai tanácsaival.

Sokan bírálták a sakkvilág elitjét, hogy kerülik a kockázatvállalást, óvatos játékkal Élő-pontjaik megőrzésére törekednek. A szófiai verseny kísérletnek tekinthető, de meglepő, hogy nemzetközi bírói karnak még nagymesteri segítségre is szüksége van, ráadásul Azmaiparasvili se éppen harcos sakkjáról híres. A szabályok alapján elkerülhetetlen, hogy mégis létrejöjjön a "megegyezéses" döntetlen, hiszen csak háromszor meg kell ismételni a lépést! Érdeklődéssel várjuk, hogy különösen a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik miként birkózik meg az új feltételekkel. A többieket, így Polgár Juditot sem féltjük a küzdelmes partiktól.

Verőci Zsuzsa