Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége - mint fellebbviteli bizottság - szerdán hatályon kívül helyezte az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és kalapácsvető Annus Adrián ügyében tavaly november 24-én hozott döntését, és a két versenyzőt két évre eltiltotta.

Rábold Gusztáv MASZ-elnök elmondta, a két atléta büntetése 2004. szeptember 7-től számít, amikor felfüggesztették versenyzési engedélyüket. A MASZ elnöksége tavaly november 24-én Annust felmentette, Fazekast pedig egy évre tiltotta el.

Rábold úgy nyilatkozott, három szempontot vettek figyelembe a mostani határozatnál: a CAS döntését, amely elutasította a két versenyzőnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elleni fellebbezését, az IAAF-nek a MASZ novemberi döntésével szemben a CAS-hoz benyújtott keresetét, valamint az IAAF április 5-ei levelét. Utóbbiban a nemzetközi szövetség kéri, hogy a MASZ az IAAF doppingszabályzatának megfelelően járjon el és a két atlétát két évre tiltsa el.

Pál T. Gábor, a két versenyző sajtótitkára a távirati irodától értesülve a hírről azt mondta, számítottak a kétéves eltiltásra, s megértik, hogy a MASZ kényszerhelyzetben volt az IAAF keresete miatt. Ugyanakkor jelezte, a CAS lausanne-i elutasítása miatt a svájci legfelső bírósághoz fordulnak.

"Tiszteletben tartjuk a MASZ döntését, nem kívánunk a szövetséggel harcolni. De Annus és Fazekas Eva Maria Barki ügyvédnő segítségével továbbra is keresi az igazát, hogy visszakapja érmét, ezért tovább folytatja az ügyet, s a svájci legfelső bírósághoz fordul" - nyilatkozott Pál T. Gábor.

Gyulai István úgy vélekedett, a MASZ azt tette, amit tennie kellett. "A mostani döntés a CAS határozatának logikus következménye" - mondta az IAAF magyar főtitkára. "Örülük, hogy a MASZ ilyen rövid idő alatt meghozta ezt a pozitív határozatot, amely persze fájdalmas a két versenyzőnek. Az IAAF ezek után természetesen visszavonja a CAS-hoz benyújtott keresetét."

Gyulai hozzátette, nem látja értelmét, hogy a két atléta a svájci legfelső bírósághoz fordul. "A svájci bíróság azt fogja mondani, hogy nem illetékes az ügyben. Belátom, hogy nagyon nehéz az eltiltást tudomásul vennie a két versenyzőnek, különösen Annusnak, de el kell felejteni, ami volt, és a folytatásra koncentrálni. Ők úgy bizonyíthatnak a legjobban, ha az eltiltás lejárta után visszatérnek és nagyokat dobnak."

A NOB Fazekast elégtelen mintaadás, Annust az utólagos ellenőrzés megtagadása miatt zárta ki az olimpiáról és fosztotta meg aranyérmétől.