Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) elnöksége elfogadta a sportágra ezentúl érvényes, megújított doppingszabályzatot, egyszersmind a testület szerdai ülésén egyhangúlag támogatta, hogy Gyárfás Tamás MUSZ-elnök megpályázza a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöki tisztségét.

A szerdai ülésen a július 14-17-én Budapesten rendezendő ifjúsági Európa-bajnoksággal kapcsolatban elhangzott, hogy 36 ország 750 versenyzőjének előnevezése érkezett meg eddig (440 fiúé, 310 lányé), a korosztályos kontinensviadallal kapcsolatos egyéb információk közül pedig az elektronikus időmérő berendezés beszerzése érdemel külön említést.

Jelenleg a Hajós Alfréd uszodának nincs nemzetközi versenyekre alkalmas időmérője, s bár kiírtak egy pályázatot, nincs olyan cég ma Magyarországon, amelyik a legújabb technikát jelentő, a befutót felülről rögzítő speciális kamerát gyártana.

Jóllehet a szerkezet beszerzése nem az úszószövetség feladata, Ruza József főtitkár tájékoztatta a plénumot, hogy igyekeznek elkerülni a malőröket, azaz nem lenne jó egy itthon gyártott, de korábban nem tesztelt kamerára hagyatkozni, ezért felvette a kapcsolatot a tavalyi rövidpályás bécsi Európa-bajnokság szervezőivel. Az osztrák szövetség jelezte, készek bérbe adni a teljes berendezést, mi több, a kezelő személyzetet is küldik, amennyiben igény van erre.

Tóth Ákos, az európai szövetség (LEN) úszószakbizottságának magyar tagja elmondta, májusban érkezik a LEN küldöttsége uszodaszemlére, a 2006-os budapesti felnőtt Eb-vel kapcsolatos látogatások későbbre várhatók. Ezzel kapcsolatban Gyárfás Tamás megjegyezte, nagyon fontos, hogy valamennyi szakág a lehető legjobbat nyújtsa, hiszen a felnőtt Európa-bajnokság sikere nem csupán az úszóversenyek profi megrendezésén múlik, de a műugróknál, a szinkronúszóknál és a hosszútávúszóknál is tökéleteset kell nyújtani.

A műugrók korábbi versenyszervezési tapasztalatai megfelelőnek tűnnek, a műúszó alszövetség viszont egy rangos szeniorversennyel kíván tesztelni, míg a nyílt vízen versenyző hosszútávúszóknál egy balatoni Világkupa-viadal kínál alkalmat erre.

Az elnökség megszavazta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság májusi, tisztújító közgyűlésére a MUSZ képviseletében Gyárfás Tamás elnököt, Kiss László szövetségi kapitányt és Ruza József főtitkárt delegálja (az alszövetségek részéről Vereczkei Zoltán és Gémesi László a műugrókat, Harangi Csaba pedig a szinkronúszókat reprezentálja majd).

A grémium egyszersmind egyhangúlag támogatta, hogy Gyárfás Tamás megpályázza a MOB alelnöki tisztségét. Az úszócsaládból Csepi Lajos a gazdasági bizottságban vállalhat ismét szerepet. Az elnökség szintén támogatta Czene Attila pályázatát: az atlantai olimpiai bajnok a nemzetközi szövetség (FINA) sportolói bizottságába kíván bekerülni, ennek újraválasztása a nyáron esedékes.

A MUSZ-on belül megalakult egy új tanácsadó-testület a szövetség nagy támogatóinak részvételével, ennek elnöke a T-Mobile vezérigazgatója, Sugár András lett, alelnöke a Porsche Hungária vezetője, Eppel János.

Az ülésen kisebb vita kerekedett abból, hogy akadnak olyan, rutinosabb versenyzők (például Kovács Ágnes), akik nem óhajtanak indulni az ez évi Universiadén, az egyetemisták-főiskolások világversenyén, Gyárfás Tamás viszont jelezte: ez igenis fontos viadal, amelyre nem küldhető a második vonal, azaz az edzők tegyenek javaslatot a csapattagokra, aki pedig nem vállalja e megméretést, az az anyagiak éves elosztásánál hátrányba hozza magát.

Zárásképpen elhangzott, hogy az idén Rózsa Norbertet beválasztják az úszósport egyesült államokbeli szentélyébe, a Halhatatlanok Csarnokába, az olimpiai bajnok mellúszó azonban autóbalesete óta olyan munkát kénytelen folytatni, amely mellett nincs sok mindenre ideje és lehetősége sem. Ezért kérte a szövetséget, hogy támogassa a kiutazását a Fort Lauderdale-i ünnepségre egy Budapest-Miami repülőjegy biztosításával.

A testület úgy foglalt állást, hogy a régi nagyságokat csak abban az esetben óhajtja támogatni, ha valóban tevékeny szerepet vállalnak a magyar úszósportban, tehát a medencék világától egyelőre kissé eltávolodó Rózsa jövőbeli "közeledésétől" függ, hogy a szövetség kiutaztatja-e a beiktatásra - a Hall of Fame-nek egyébként anélkül is tagjává válna, ha nincs jelen az ünnepségen.