Vágólapra másolva!
A jövő heti várnai birkózó Európa-bajnokság lesz az első a sportág történetében, amelyen a kötött- és a szabadfogású szakág képviselői egyidejűleg lépnek szőnyegre, mi több, a Fekete-tenger partján található bolgár városban a nők is megmérkőznek.

A programot a szabadfogás nyitja, s válogatottunk első csoportja Gulyás István szakágvezető irányításával szombaton már el is utazott Várnába. A legkisebbeknél, azaz 55 kg-ban nem lesz magyar induló, 60 kg-ban Szabó Gergő, 66-ban Wöller Ákos, 74-ben Hatos Gábor, 84-ben Ritter Árpád, 96-ban Kiss Gergő, 120 kg-ban Aubéli Ottó képviseli a magyar színeket.

A női szabadfogásban 55 kg-ban Godó Kitti, 59-ben Sastin Marianna, 63-ban Szerencse Mónika, 72-ben Soós Rita indul. A legnagyobb rutinnal és legkomolyabb eredménylistával a kétszeres Európa-bajnok Ritter rendelkezik, ám a csepeli birkózó a két Eb-aranyát a 74 kg-ban érte el, így nagy kérdés, hogy állja meg a helyét egy súlycsoportban fentebb.

Kötöttfogásban teljes csapattal indulunk, 55 kg-ban Oláh Tibor, 60-ban Bóna László, 66 kg-ban Drechsler Attila, 74-ben Horváth András, 84-ben Bárdosi Sándor, 96-ban Virág Lajos,120-ban Deák Bárdos Mihály szerepel.

Az már korábban eldőlt, hogy az athéni olimpiai bajnok Majoros István kihagyja az Eb-t, s csak az őszi budapesti vb-re fogy le az 55 kg-ra. Válogatottunk azonban nélküle is erős, a sydneyi olimpiai ezüstérmes Bárdosi a vb-2. Berzicza Tamást szorította ki a csapatból, s az Európa-bajnok, négyszeres vb-2. Deák Bárdos is jó formában várja az Eb-t.

- Hogy telnek az utolsó napok az Eb előtt? - kérdeztük Komáromi Tibor szakágvezetőt, aki majd szerdán kel útra csapatával.
- Természetesen munkával, a héten is a tatai edzőtáborban készültünk. Az utóbbi napokban egyébként már nem a hagyományos edzésmunkán volt a hangsúly. Versenyszerű mérkőzéseket rendeztünk, háromszor két perces menetekkel, mintha már az Eb-n lennénk.

- Az új szabályokkal sikerült megbarátkozniuk?
- Próbálunk alkalmazkodni hozzájuk, de nagyon nehéz dolgunk van, mert a nemzetközi szövetség illetékesei még most is, versenyről versenyre módosítgatnak rajtuk. Könnyen lehet, hogy az Eb után megint kitalálnak valami újat... S ahhoz, hogy valaki alkalmazkodjon egy ilyen gyökeresen megváltozott rendszerhez, ami az olimpia utána életbe lépett, eleve szükséges lenne, hogy tíz-tizenkét komoly versenyen már az új szisztéma szerint birkózzon. Ettől a tíz-tizenkét versenytől még messze vagyunk. Igazából majd csak az év végére derül ki, hogy kinek mennyire fekszik az új rendszer.

- A tatai edzőtáborban látottakkal elégetett?
- Igen, mindenki keményen küzdött, s úgy érzem, sikerült formába hozni a társaságot. Ennek persze már voltak jelei, hiszen azokon a nemzetközi versenyeken, amelyeken elindultunk, rendre két-három érmet szereztünk.

- Az Eb-n mivel lenne elégedett?
- Mivel az Eb-n erősebb lesz a mezőny, két éremmel mindenképpen kiegyeznék.

- Kikben bízik leginkább?
- Az eddig eredményei alapján Deák Bárdos Misiben, aki a török és a magyar nagydíjat is megnyerte, mellette Bárdosi Sanyiban, de Virág Lajos és Horváth András is kellemes meglepetést szerezhet. Andris rengeteget fejlődött az utóbbi időben, az elkövetkezendő két évben bármelyik világversenyen dobogós lehet. De akár már most is.

- Ha Bárdosi érmes lesz, főleg, ha aranyérmes, akkor ezzel a vb-indulását is biztosítja? Berzicza pedig a világbajnokságról is lemarad?
- Még a vb előtt is indulunk nemzetközi versenyen, de ha Sanyi jól szerepel Várnában, akkor kétségkívül előnybe kerül Tamással szemben.

- Az olimpiai bajnok Majoros mennyire hiányzik a csapatból?
- Egy jó Majoros mindig hiányzik, de neki nagyon sokat kell fogyasztani az 55 kg-os súlycsoportba, s abban maradtunk, hogy a vb-re készül fel. Sajnos tüdőgyulladása volt, ami hátráltatja a munkában, de természetesen már ő is a válogatottal együtt edz, és segíti a többieket.

Fábik Tibor