Vágólapra másolva!
Az indiai exvilágbajnokot, Viswanathan Anandot negyedszer választották az esztendő legjobb sakkozójává. A "64-Sahmatnoje Obozrenije" főszerkesztője, Alekszander Rosalj tizedik éve szervezi a sakk-Oscar-díj odaítélésére a szavazást. Hetvenöt országból voksoltak a szakírók, nagymesterek, összesen 445-en küldték el a legjobb tízes listájukat. Anand óriási fölénnyel győzött, az orosz Szuperbajnokság nyertese, Garri Kaszparov  1541 ponttal kapott kevesebbet, Lékó Pétert szoros küzdelemben a harmadik helyre jelölték. Vlagyimir Kramnyik, Rusztam Kaszimdzsanov és Veszelin Topalov a további sorrend.

A spanyol sakkszervező és újságíró, Jordi Puig 1968-ban kérte először voksolásra az újságírókat, akik Borisz Spasszkijnak ítélték a díjat. Egy évvel később is Szpasszkij győzött, a sakkozás tizedik világbajnokaként.

Robert Fischer évei következtek, az amerikai fenomén háromszor is joggal kapta meg az Oscar-díjat. Tőle Anatolij Karpov vette át az uralkodói szerepet, a sakkozás tizenkettedik világbajnokát 1973 és 1977 között megszakítás nélkül ötször választották meg az év legjobbjának.

Bár Karpov a svájci Korcsnojjal szemben 1978-ban megvédte címét, az újságírók mégis a világbajnoki döntőt elvesztő Korcsnojnak adták a díjat.

Karpov 1979 és 1981 között ismét tündökölt, majd kihívója, Garri Kaszparov vette át a stafétabotot. Kaszparov 1982-ben és 1983-ban nyert a szavazáson, majd Karpovot pályafutása során utoljára, 1984-ben választották a legjobbnak.

Kaszparov világbajnoki címének megszerzésével, majd megvédésével méltán érdemelte ki négyszer is az Oscar-díjat. Puig 1989-ben bekövetkezett halálával 1995-ig nem volt igazi gazdája a szavazás megszervezésének.

Ezt az időszakot többen is kihasználták, sokan rendeztek házi szavazásokat, hogy saját népszerűségüket növeljék, de csak tíz éve van ismét igazi szervezett voksolás, amelynek rangot ad, hogy nyomon követhető, kik is értékelték az elért eredményeket.

A nagy tekintélynek örvendő sakklap, a "64" által szervezett szavazás sikerét mi sem jellemzi jobban, hogy 1995-ben 35 országból 120-an adták le voksukat, idén 75 ország 445 szakírója és nagymestere osztott "érdemjegyet".

Kaszparovot 1995-ben és 1996-ban a legjobbnak választották, 1997-ben és 1998-ban Viswanathan Anand kapta az Oscar-díjat. Kaszparov 1999-ben ismét győzött, 2000-ben többen voksoltak londoni legyőzőjére, Vlagyimir Kramnyikra, ezzel kivívták a szuperversenyeken villogó Kaszparov rosszallását.

A harmadik évezred első Oscar-díját Kaszparovnak ítélték, az exvilágbajnok elsőségéhez nem férhetett kétség, aztán Kramnyik szoros versenyben előzte meg Ponomarjovot. Két éve ismét Kaszparovot választották a legjobbnak, Lékó Péter bravúros szerepléssel megérdemelten lett második. Tavaly Anand nyert meggyőző fölénnyel, az orosz Peter Szvidler követte. Kaszparov és Kramnyik mögött Lékó az ötödik helyen végzett.

A legjobb tízre adhatja le voksát a "szakma", összesítéskor az első hely 13 pontot ért, a második 11-et, a harmadik hely 9 pontot, a negyedik helyezés hetet jelent, majd helyezésenként eggyel csökkent a pontszám. A 445 szavazó között 74 nagymester is górcső alá vette a tavalyi év eredményeit.

Anandot 279-en tették az első helyret, hihetetlen fölénnyel végzett az élen. Wijk aan Zee-ben aratott tornagyőzelme után még a dortmundi szuperversenyen lett első, valamennyi rapid versenyét megnyerte. A calviai sakkolimpián az indiai válogatott éltáblásaként remekelt.

A második helyen végzett Garri Kaszparov jóval kevesebbet versenyzett. Linaresben Lékó Péter társaságában második lett, az Európa Kupán botladozott, a Szuperbajnokság megnyerésével érdemelte ki az elismerést.

Kaszparov nevének különleges a vonzása, hatvanan az első helyre jelölték, míg a harmadik helyre szavazott Lékó Pétert 43-an látták győztesnek. Nagymesterünk Wijk aan Zee-ben második volt, Linaresben nagy esélyt szalasztott el, kevésen múlott címének megvédése.

Dortmundban végül negyedikként zárt, villám, illetve rapid partik fosztották meg az előkelőbb helyezéstől. A voksolók nagy része erkölcsi győztesként látta őt a brissagói világbajnoki döntőn, a 7-7-es végeredmény a címvédő Vlagyimir Kramnyiknak kedvezett. Meglepően előkelő a FIDE kieséses rendszerű világbajnokság győztesének, Rusztam Kaszimdzsanovnak a helyezése.

Az ukrán olimpiai bajnok válogatott éltáblása, az Európa-bajnok Vaszilij Ivancsuk teljesítménye egyértelműen jobb, az angol Michael Adams is objektíven többet teljesített.

A tízesztendei szavazás során Garri Kaszparov és Viswanathan Anand uralta a "pályát", ketten kilenc első helyet szereztek. Vlagyimir Kramnyik 2000-ben aratott győzelmével szakította meg kettejük páratlan sorozatát.

Az Oscar-szavazás végeredménye:
1. Viswanathan Anand (indiai) 5205 pont (279 első hely)
2. Garri Kaszparov (orosz) 3664 (60)
3. Lékó Péter (magyar) 3385 (37)
4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 3344 (37)
5. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) 2088 (12)
6. Veszelin Topalov (bolgár) 1858 (2)
7. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 1398 (7)
8. Michael Adams (angol) 1378 (2)
9. Alekszandr Morozevics (orosz) 1128 (2)
10. Alekszandr Griscsuk (orosz) 868

Verőci Zsuzsa