Vágólapra másolva!
Jövő márciusban a melbourne-i Nemzetközösségi Játékokon vonul vissza Kelly Holmes, a britek Athénban két olimpiai aranyérmet nyert, 35 éves középtávfutónője. Holmes csütörtökön azt is bejelentette, hogy hazájában augusztus 21-én Sheffieldben áll utoljára rajthoz.

Tavaly az athéni olimpia atlétikai versenyein Kelly Holmes szolgáltatta a legnagyobb meglepetést, azáltal, hogy női 800 és 1500 méteren is aranyérmet nyert. (A rövidebbik távon edzőtársa, a címvédő mozambiki Maria Mutola volt az abszolút favorit, aki azonban csak negyedik lett.) Holmes a 2000-es sydneyi olimpián 800-on bronzérmes, 1500-on a 7. helyen végzett, az athéni játékok előtt a világ- és Európa-bajnokságokon négy ezüstöt és két bronzot nyert, azaz egyetlen világversenyen sem tudott győzni. A Golden League-viadalokról is csak második és harmadik helyezései vannak, s mindezek után nyert két aranyat Athénban, ráadásul kiváló időeredményekkel (1:56.38, 3:57.90).

Holmes az olimpia után a fedett pályás szezonban indult néhány versenyen (Glasgow, Birmingham), s megígérte, hogy részt vesz a márciusi madridi Eb-re kiírt brit válogatón is, de alapos indok - sérülés, betegség - nélkül meggondolta magát. Ám ezt büntetlenül ő sem tehette, Nagy-Britanniában vele sem kivételeztek, egy tavaly hozott szabály alapján a fedett pályás szezon alatt befolyt pénzdíjának 25 százalékára büntették. Holmes 100 ezret keresett, így 25 ezer fontot volt kénytelen befizetni a brit szövetség kasszájába, de ez a tízmillió forintra rúgó büntetés bizonyára nem vágta a földhöz.

"A világversenyekről, ide számítva a Nemzetközösségi Játékokat is, tizenhárom érmem van, nem kell már magamnak semmit sem bizonyítanom, de másoknak sem. Az álmaim valóra váltak" - szögezte le csütörtökön a motiváció nélkül maradt Holmes, amikor bejelentette, hogy jövő márciusban a melbourne-i Nemzetközösségi Játékokon áll utoljára rajthoz. Nagy-Britanniában viszont jóval hamarabb búcsúzik, augusztus 21-én a sheffieldi versenyen. Ezt megelőzően Glasgow-ban, Manchesterben és Londonban fog még futni. Az athéni eredményi elismeréseként a lovagi "dame" címmel is kitüntetett Holmes azt még nem döntötte el, az augusztus 5-14. között Helsinkiben rendezendő vb-n részt vesz-e. Az, hogy világbajnok még nem volt, mindenesetre motiválhatná.

Holmes az atlétikától azonban semmiképpen sem szakad el, szeretné átadni tapasztalatait a jövő nemzedékének, s nyolc kislány pályafutását már egyengeti is.

Fábik Tibor