Vágólapra másolva!
Szerdától Budapesten ülésezik a forradalmi szabályváltozások előtt álló Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) vezérkara, s a tanácskozás bevonul a sportág történetébe, mert ezen jelentik be, hogy 2006. január 1-től már nem 10 pont lesz a gyakorlatokra adható maximális pontszám. A már csak apró finomításokra váró elképzelés szerint a jövőben a tíz legnehezebb elemet pontozzák, így a ponthatár nyitott lesz, az értékelés pedig objektívabb.

Meglehet, hogy a FIG akkor is új pontozási szisztémát dolgozott volna ki, ha nincsenek az emlékezetes tavalyi botrányok az olimpián; de az biztos, hogy ezek megerősítették: a sportágban bizony akadnak problémák. Mint ismert, Athénban a férfi egyéni összetett verseny döntőjében a dél-koraei Jang Tae Jungnak a korlátgyakorlatára bírói hiba miatt egy tizeddel kevesebb pontot adtak annál, mint ami járt volna neki, így az olimpiai aranyérem helyett csak bronzot kapott. (A győztes az amerikai Paul Hamm lett.)

A FIG elismerte a tévedését, három bírót eltiltott, de az eredményeket utólag nem lehetett megváltoztatni. S további két kínos esetre is emlékezhetünk: gyűrűn a görög Dimosztenisz Tambakosz sokak szerint érdemtelenül, a hazai pálya túlzott előnyét élvezve lett olimpiai bajnok; nyújtón pedig az orosz Alekszej Nyemov "lepontozása" után füttykoncert tört ki, ezután módosítottak a pontszámán, de a versenyző így sem lépett előbbre, csak ötödik lett a döntő leglátványosabb gyakorlatával.

Az orosz válogatott nagy tekintélyű vezetőedzője, Leonyid Arkajev felháborodásában maffiának nevezte a zsűrit... (A 64 éves Arkajev egyben az orosz szövetség elnöke is volt, de tavaly mindkét posztjáról leköszönt.)

Az új pontozási rendszer kétségkívül objektívabb lenne. Az alapelv szerint a tíz legnehezebb elemet pontozzák, de mégsem kifizetődő a lehető legnehezebb elemekkel telezsúfolni a gyakorlatokat, mert a rontásokat szigorúan büntetnék. Ezzel együtt azonban akadnak tiltakozók is, az ukrán Rusztam Saripov, a korlát 1996-os olimpiai bajnoka nyílt levélben fogalmazta meg ellenérzéseit, egyenesen Bruno Grandi FIG-elnöknek címezve.

Saripov szerint egy ilyen drasztikus szabályváltozás után a torna már nem ugyanaz a sportág lenne, mint ami elmúlt száz évben volt. A levelet több más olimpiai bajnok is aláírta, így Vitalij Scserbo, Lilija Podkopajeva, Szvetlana Boginszkaja, Tatjana Gucu és Szvetlana Horkina is. Az orosz Horkina Athénban vonult vissza, a többiek a 90-es évek exszovjet klasszisai, s bennük még az is közös, hogy valamennyien az Egyesült Államokban élnek.

- A FIG honlapján az olvasható, hogy az új szabálymódosítást május végén a FIG tanácsülésén, Helsinkiben jelentik be. Ezek szerint Budapesten még nem születik végleges döntés? - kérdeztük dr. Karácsony Istvánt, a szabályalkotásért felelős férfi technikai bizottság alelnökét.
- De igen, az új pontozási rendszerről most a héten a budapesti konforencin döntünk. Itt lesz a sportág vezérkara, s szinte valamennyi meghatározó szakembere a földkerekség minden szegletéből. A FIG tanácsülésén a bejelentés már csak formalitás.

- Itt lesz Bruno Grandi elnök is?
- Igen, ő is. Az irányvonalat tekintve természetesen övé a döntő szó, de a mély szakmai dolgokba nem szól bele. A részletek kidolgozása a FIG férfi és női technikai bizottságának a feladata. S már szerdán kezdjük is a munkát.

- Grandi elnök leszögezte, hogy változásra van szükség. Ugyanakkor akadnak, akik ellenvéleményen vannak, legalábbis a sportágat alapjaiban megváltoztató szabálymódosítások ellen vannak.
- Nyilván az elnök úrnak címzett nyílt levélre gondol. Azt kell, hogy mondjam, e levél kapcsán felmerül a gyanú némi manipulációra is, mert akik aláírták, azok az Egyesült Államokban élnek, és az amerikaiak kétségkívül a szabálymódosítási tervek ellen vannak. S nekik mindenképpen jól jön, ha minél több kiválóság aláír egy ilyen tiltakozó levelet.

- Azzal érvelnek, hogy a torna gyökeresen megváltozik.
- Jelen esetben ezek a változások, amelyekre egyértelmű igény van, előre vihetik a sportágat. Az új szabályok ráadásul versenyző- és edzőpártiak. A tíz pont maximumként való eltörlése egyrészt megnyitja a határokat, másrészt fékezi az esztelen rohanást. Mert ha valaki hibázik, akkor a zsűri pontlevonással büntet. A pontozásos sportágakban a szubjektivitást természetesen soha nem lehet kitörölni, de az biztosra vehető, hogy az új szisztéma sokkal objektívabb lesz, mint a régi volt. Az pedig külön érdekességet jelent, hogy az egyes szereken elért pontszámokat össze lehet majd vetni, s világcsúcsokat is nyilvántarthatunk.

- Mindez azt jelenti, hogy a versenyzőknek a mostani gyakorlataikat teljesen el kell felejteniük?
- Erről szó sincs. Egyik napról a másikra egyébként nem lehet teljesen új elemeket megtanulni. Egyelőre mindenki abban lesz érdekelt, hogy az a bizonyos tíz elem, amit értékelünk, lehetőség szerint minél értékesebb legyen.

- Mennyire vehető biztosra, hogy Budapesten közös nevezőre jutnak az új szabályokat illetően?
- Én biztosra veszem.

- S mikortól vezetnék be az új pontozási rendszert?
- 2006. január 1-től.

Fábik Tibor