Vágólapra másolva!
Nem sikerült az igazi bravúr Bátorfi Csillának és Tóth Krisztinának a 48. egyéni asztalitenisz-világbajnokságon Sanghajban, mert a magyar páros a negyeddöntőben 4:0-s vereséget szenvedett egy kínai kettőstől, s ezzel az 5-8. helyen zárt. Bátorfi egyesben sem járt több sikerrel, mivel feladta a 16 közé jutásért rendezett összecsapást, Póta Georgina is kiesett, Tóth viszont legyőzte az osztrák színekben versenyző, Európa-bajnok Liu Jiát, s továbbment.

Pedig jól indult a nap: Bátorfiék a magyar idő szerint kedd hajnalban rendezett nyolcaddöntőben óriási csatában 4:3-ra verték az olasz Stefanova, Tan Monfardini duót. A magyarok már 2:0-ra, majd 3:1-re vezettek, innen jött fel a rivális, és csikarta ki a hetedik szettet, amelyben csak a harmadik mérkőzéslabdájukat tudták értékesíteni.

A rosszul megszervezett menetrend miatt a sikeresen megvívott nyolcaddöntőt követően 43 perccel már kezdődött is az éremért folyó harc, amelyben a kínai Paj Jen, Kuo Jen kettős ezúttal sokkal jobb volt, és rövid idő alatt el is dőlt az összecsapás. A 4:0-s hazai diadalt követően a két magyar játékos összeölelkezett, hiszen vb-n minden bizonnyal ez volt az utolsó közös fellépésük.

Bátorfi egyesben sem járt több sikerrel, ráaádásul furán ért véget a mérkőzése, ugyanis a hongkongi Tie Ja-na 2:0-s vezetésénél a magyar játékos levonult, és ezzel feladta a 16 közé jutásért rendezett összecsapást.

Bátorfi a botrányos végjáték után elmondta, hogy az első játszmában 5-5-ös állásnál volt kínai válogatott riválisa odament a kínai vezetőbíróhoz, és mondott neki valamit. Ezt követően a bíró a magyar játékos két szabályos szerváját elvette. Bátorfi kérte, hogy az ellenfele angolul reklamáljon.

"Ekkor még folytattam a mérkőzést, de a második szettben a döntnök újabb adogatásaimat vélte szabálytalannak, miközben a mögötte ülő európai főbíró közölte, hogy azok szabályosak voltak. Erre kértem, hogy cseréljék le a bírót. A főbíró ezzel egyetértett, csak arra kért, fejezzem be a játszmát. A szünetben aztán közölték velem, szó sem lehet cseréről, s ekkor döntöttem a levonulás mellett" - mondta Bátorfi.

"A hongkongi amúgy is jobb játékos nálam, simán nyert volna, de azt nem hagyom, hogy bohócot csináljanak belőlem. Lépésem jelzés volt a sportág vezérkarának, hiszen Ázsiában az európaiak amúgy is hatalmas nyomás alatt játszanak. Ha a vb hátralévő idejében éppen az én esetem után tisztességes lesz a játékvezetés, már megérte ez a drasztikus lépés.

Bátorfi kitért arra is, hogy Tóth Krisztinával az 5-8. helyen zárt párosban:
"Elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel, hiszen a nyolcaddöntőben az olaszok ellen mindent kiadtunk magunkból. Sajnos, az alig háromnegyed órával később kezdődő negyeddöntőben már nem volt esélyünk a kínaiak ellen. Mindazonáltal azt gondolom, hogy amit az elmúlt több mint egy évtizedben Krisztával európai párosként véghezvittünk, azt nagyon nehéz lesz bárkinek felülmúlnia."

Tóth Krisztina 4:2-re legyőzte az osztrák színekben versenyző, Európa-bajnok Liu Jiát, míg Póta Georgina papírforma vereséget szenvedett a kínai Niu Csien-fengtől (Niu Jianfeng) a 16 közé jutásért rendezett fordulóban.

Tóth megnyerte az első két játszmát, majd Európa Top 12-győztes riválisa egyenlített, de a folytatás ismét a magyar játékosé volt. Pótának ugyanakkor esélyt sem adott klasszis ellenfele, aki a nyolcaddöntőben éppen Tóthtal találkozik majd szerdán.

Eredmények:
női páros, nyolcaddöntő:
Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina - Stefanova, Tan Monfardini (olasz) 4:3 (9, 5, -8, 8, -6, -5, 12)
negyeddöntő:
Paj Jen, Kuo Jen (kínai) - Bátorfi, Tóth 4:0 (7, 7, 8, 6)

női egyes, 3. forduló (a legjobb 16 közé jutásért):
Tie Ja-na (hongkongi) - Bátorfi Csilla 2:0 (9, 3) - félbeszakadt
A hivatalos eredmény: 4:0 (Tie Ja-na játék nélkül jutott tovább)
Tóth Krisztina - Liu Jia (osztrák) 4:2 (6, 11, -9, -4, 5, 6)
Niu Csien-feng (Niu Jianfeng, kínai)-Póta Georgina 4:0 (5, 3, 8, 1).