Vágólapra másolva!
Egy héten át, csütörtöktől csütörtökig világsztár színesítette a Barátok közt című televíziós szappanopera éppen aktuális részét: Gyurta Dániel, a 200 méteres mellúszás olimpiai ezüstérmese, Európa-csúcstartója játszotta - önmagát. Az egyik legnépszerűbb magyar sportoló, aki szerdán ünnepelte 16. születésnapját, ennek ellenére nem pályázik filmszínészi babérokra, sőt, kerek, perec kijelentette: júliusig, a montreali világbajnokság befejezéséig számára csak az úszás létezik, addig semmiféle filmszerepet nem vállal.

"Érdekes kaland volt ez az epizódszerep, egyszersmind rádöbbentett a sors hatalmas igazságtalanságára is: hat rész a Barátok közt sorozatban nagyobb ismertséget, népszerűséget jelent, mint egy olimpiai ezüstérem" - morfondírozott a Veres Péter Gimnázium első osztályos tanulója.

- Mennyi időt vett el a forgatás az edzésektől?
- Két álló napon át csak a filmezés töltötte ki az időmet, ennyi idő alatt vettük fel a hat rész anyagát, bár hozzá kell tennem, hogy hajnalban mindig leúsztam az adagomat, a felvételek megkezdése előtt. Egy napot a stúdióban, egyet az uszodában forgattunk.

- Edzője, Széles Sándor mit szólt hozzá?
- Engedélyezte.

- Milyen élmény volt a kamerák előtt állni, és ezúttal nem sportolóként - bár kétségkívül önmagát alakította?
- Élveztem, bár az azért gyorsan kiderült számomra, hogy tehetségesebb úszó vagyok, mint színész. Bizony elég sokszor kellett ismételni a jelenetet a szövegtévesztésem miatt...

- Hogy megy a suli?
- Jól, hál' istennek túl vagyok a vizsgáimon, tudniillik magántanulóként teljesítem az első osztályt. Arra tényleg nem lenne időm, hogy rendes tanulóként bejárjak a békásmegyeri gimnáziumi osztályomba.

- És az úszás?
- Napi tizenhét kilométert teljesítek, aki ért hozzá, az tudja, ez nem csekélység. Minden remekül megy, már el is felejtettem a közelmúltbeli vereségeimet - illetve, nem is nagyon volt mit elfelejteni, feldolgozni, hiszen azoknak tényleg nem volt jelentősége.

- Mikor filmez legközelebb?
- Nyár végéig biztosan nem. Számomra most már teljesen nyilvánvaló, hogy a magas színvonalú úszás összeegyeztethetetlen az úgymond sztársággal, a rengeteg promóciós szerepléssel.

Ch. Gáll András