Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig tart Budapesten a férfi öttusázók idei Világkupa-sorozatának harmadik versenye, amely a magyarok számára válogató lesz a júniusi olaszországi Európa-bajnokságra és az augusztusi lengyelországi vb-re.

A hagyományos májusi - többnyire férfiak számára rendezett - fővárosi versengés története 1953-ra nyúlik vissza, azóta egy kivétellel minden évben sor került az eseményre. Az első győztes Benedek Gábor volt, a legutóbbi magyar siker az 1996-ban diadalmaskodó Balogh Gábor nevéhez fűződik. Tavaly a később olimpiai bajnoki címet szerző orosz Andrej Mojszejev végzett az élen.

A T-Mobile Kupán nagy és erős mezőny indul, amennyiben a keddi 77 fős nevezési létszám marad, illetve nő, idei rekordot regisztrálhatnak a szervezők, Acapulcóban ugyanis 50, Lipcsében pedig 75 versenyző szerepelt. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az esemény sajtótájékoztatóján többek között arról számolt be, hogy az április végi világranglista első húsz helyezettjéből tizenöt itt lesz.

A hazai színeket tizenegyen képviselik, egyetlen kerettag, az egyik karján érgyulladással bajlódó Horváth Viktor fog hiányozni csupán. Az Eb-, illetve vb-szereplés szempontjából potenciálisan számba vehető öttusázók Mexikóban, illetve Németországban már kaptak egy-egy lehetőséget a bizonyításra, ők itt erősíthetik meg a helyüket, vagy javíthatnak a pozíciójukon, míg a fiatalok elsősorban tapasztalatszerzésre használhatják fel a hazai erőpróbát.

Az eddigi két Vk-viadalnak egyformán volt magyar dobogósa, az elsőt Balogh Gábor megnyerte, a másodikon Kállai Ákos bronzérmes lett. Utóbbinak hetek óta fáj a könyöke, ezzel együtt elindul a versenyen.

A program pénteken a selejtezővel kezdődik - nagy valószínűséggel három csoportban zajlanak a küzdelmek -, majd a szombati szünnapot követően vasárnap a 32-es döntővel ér véget. A lövészet (7.30) és a vívás (9.30) helyszíne a Nemzeti Sportcsarnok, az úszásé (13.15) a mellette lévő KSI-uszoda lesz. A lovaglást (15.30) és a futást (18.15) a Kerepesi úti ügetőn rendezik.

Utóbbival kapcsolatban Pécsi Gábor, a hazai szövetség főtitkára elmondta, mindig törekednek arra, hogy egy helyszínen rendezzék a két utolsó számot, a lovakat viszont a sok előírás miatt nem érdemes, illetve nagyon nehézkes messze szállítani, így mindenképpen csak a Nemzeti Lovarda, valamint annak a környéke jöhetett számításba.

"Tavaly a lovardában bonyolítottuk le a futást, de utólag kijelenthető, hogy nem igazán voltunk megelégedve a pálya vonalvezetésével, a szűkös hely miatt ugyanis túlságosan sok éles kanyart kellett kialakítani. Ezért döntöttünk végül is a szomszédos létesítmény mellett, amelyben egyébként ez lesz az utolsó verseny, mielőtt elkezdődne a tervezett, nem sportcélú beruházás megvalósítása" - tette hozzá.

A hét végén a női mezőny is versenyez, mégpedig ugyancsak a Vk-sorozat harmadik viadalán, Párizsban. A magyar színeket az olimpiai és háromszoros egyéni világbajnok Vörös Zsuzsanna, valamint Füri Csilla, Szatmári Adrienn és Máthé Vivien képviseli.