Vágólapra másolva!
Nem akármilyen hétvége előtt állunk asztaliteniszben: a Statisztika női csapata pénteken este a német Langweid otthonában játszik a BEK-döntő első felvonásán, szombaton délben pedig a második legrangosabb európai sorozat, az ETTU-kupa fináléjának első mérkőzésén a Postás-Matáv a spanyol Cartagena otthonában szerepel, s ugyancsak a párharc első mérkőzését vívja.

A BEK-ben sporttörténelmi döntőre kerül sor, hiszen jövőre a férfi vonalhoz hasonlóan a Bajnokok Ligája váltja fel a sorozatot. (A Statisztika és a Langweid már biztosította helyét a 2006. évi BL nyolc csapatot felvonultató mezőnyében.) A női BEK 1963 óta íródó krónikájában toronymagasan legeredményesebbnek számító Statisztika 25 elsőséget jegyez, először 1970-ben, utoljára pedig 2001-ben hódította el a serleget.

A mostani, Langweid elleni finálé több szempontból is pikáns. Mindenekelőtt azáltal, hogy a német együttes játékos-edzője a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla. S a Langweid a címvédő, mi több, tavaly az elődöntőben 6-0-s összesítéssel verte ki a Statisztikát. Ugyanakkor a "Stat" utolsó diadalát négy évvel ezelőtt éppen a Langweid ellenében aratta. A döntő első mérkőzése pénteken este 19 órakor kezdődik Langweidben, a visszavágót pedig május 20-án, azaz jövő pénteken 17 órai kezdettel rendezik a Marczibányi téren.

Az esélyek ezúttal mindenképpen a magyar bajnok mellett szólnak, hiszen légiósként a világranglista 5. és 7. helyezettjét is a soraiban tudhatja: vagyis a horvát állampolgárságú Boros Tamarát, valamint a szingapúri Li Jia Vejt. Mellettük Póta Georgina (34.), Fazekas Mária (50.) és Molnár Zita (105.) áll még Fülöp István vezetőedző rendelkezésére.

A németeknél Bátorfi mellett a kínai Hszü Lin, a már német állampolgár, de kínai születésű Schreiner Yunli, az erdélyi származású Nemes Olga és a horvát Andrea Bakula vethető be. A Langweid jóval magasabb átlagéletkorú - Schreiner 40, Nemes 37, Bátorfi 36 éves -, de rendkívül veszélyes csapat. A német gárdában a világranglistán Bátorfi található legelőrébb, a 44. helyen.

Az ETTU-kupában a Postás-MATÁV női csapata fennállása harmadik kupagyőzelmére készül. Két éve, 2003-ban a gödöllői sportcsarnokban emlékezetes csatában múlta felül nagy meglepetésre a Langweidet, míg korábban, 2000-ben egy másik német együttesen, a TSV Röthenbachon kerekedtek felül a zuglóiak.

Ezúttal a spanyol Cartagena az ellenfél a fináléban, s az esélyek itt is magyar csapat mellett szólnak. Rostás Gábor együttesében a kínai Li Csü, a német állampolgárságú, de kínai születésű Jie Schöpp, valamint Éllő Vivien, Lovas Petra és Kertai Rita áll bevetésre készen. A 29 éves Li Csünél veretesebb eredménylistával rendelkező asztaliteniszező még soha nem szerepelt magyar csapatban, a kínai játékos a sydneyi olimpián párosban arany-, egyéniben ezüstérmes volt, s ötszörös világbajnok.

Jelenleg már nem tagja hazája válogatottjának, s a világranglistán sem szerepel. Schöpp szintén "nagy név", kétszeres Európa-bajnok. A döntő első mérkőzése szokatlan időpontban, szombaton 12 órakor kezdődik Cartagenában. A visszavágót a Postás csarnokában május 21-én, azaz jövő szombaton 15 órakor rendezik.

Fábik Tibor