Vágólapra másolva!
Június 30-ig kell az Európai Úszóliga (LEN) előtt hitelt érdemlően igazolnia a Magyar Úszószövetségnek (MÚSZ), hogy képes megrendezni a Margitszigeten a 2006-os felnőtt Európa-bajnokságot, ellenkező esetben a LEN elveheti az Eb-t Budapesttől.

E veszély valós voltát erősítette meg Szakadáti László, a LEN magyar igazgatója azon a csütörtöki - amúgy stílusosan az egyik dunai hajón tartott - sajtótájékoztatón, amelyen ünnepélyesen aláírták a MÚSZ és a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. - "a vízi személyszállításról szóló, a környezet védelmét biztosító" - együttműködési megállapodását. Ennek lényegi eleme, hogy hajók viszik majd az utasokat a Duna menti szállodák és a szigeti versenyszínhelyek között. Mármint, ha valóban sikerül megrendezni az Európa-bajnokságot, és az tényleg a Margitszigeten lesz.

A helyzet azért kérdőjeles és jellemzi érzékelhető bizonytalanság, mert bő egy évvel az Eb előtt a tervezett részen, a Hajós uszoda tőszomszédságában még egyetlen kapavágás sem történt. Pedig az idő vészesen fogy, s az elfogadott tervnek megfelelően hovatovább már állnia kellene az új 50 méteres, 10-pályás uszodának, illetve egy toronnyal kiegészült kisebb műugró-műúszó medencének.

A LEN szemléző küldöttsége az elmúlt két napban a Hajós uszoda területén munkálatoknak nyomát sem láthatta, igaz, a szállodákkal, a szervezéssel elégedettek volt. "Alapvetően rendben mennek a dolgok, meglepetés nem ért bennünket, a hajós szállítás nagyszerű ötlet, öröm az is, hogy az érmek többsége Herenden készül. Az új uszoda azonban még nyitott kérdés, nem tudjuk, hol, hogyan helyezik majd el" - jelentette ki a sajtótájékoztatón Szakadáti László.

"Bennünk is él egyfajta bizonytalanság, biztatás van, eredmény nincs" - fogalmazott a házigazdák pillanatnyi érzéseit közvetítve Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, aki kitért rá, hogy a Maharttal kötött megállapodással a zöldek követeléseinek igyekeztek eleget tenni. Némi szarkazmussal hozzáfűzte: "A LEN is kapott levelet magyar barátainktól."

Szakadáti László a levelet jegyzők közül a színművész Tahi-Tóth Lászlót tudta megnevezni, megjegyezve, hogy "a kulturált hangú írás szerzői nem az Európa-bajnokság ellen, hanem a margitszigeti színhelyű Eb ellen tiltakoznak". Az összejövetelen különböző alkalmi "Eb-mentő" ötletek is felmerültek, de a végső summázat a MÚSZ-elnök szájából ekképpen hangzott: "A Sziget az egyetlen esély."

Június 30-ig kiderül, hogy tényleg az-e, mivel addig kell a LEN-nek bizonyosságot kapnia a kontinensbajnokság megrendezhetőségéről. "Ha addig ez nem lesz meg, a LEN elnöksége dönt, s az bármi lehet, akár az is, hogy Budapest nem rendez Eb-t" - jelentette ki Szakadáti László.