Vágólapra másolva!
Kazincbarcikán, az 55. férfi sakkbajnokságon az utolsó fordulóra maradt a döntés. A vezető Gyimesi Zoltán sötéttel remizett klubtársával, Horváth Ádámmal, és félpontos előnnyel várja Balogh Csaba elleni partiját. A játéknap egyetlen győzelmét Almási Zoltán aratta, szép minőségáldozattal nyert, a második helyen áll, és Portisch Lajossal mérkőzik meg. A címvédő Berkes Ferenc világossal remizett Erdős Viktorral.

A sakkbajnokság nyolcadik fordulójában csak egyetlen játszma végződött döntéssel. Almási Zoltán megvillant, szép minőségáldozattal képzett szabadgyalogot, és huszárja támogatásával érvényesítette előnyét. Két parti gyors remivel zárult. Portisch Lajos előző fordulóbeli balszerencsés veresége után világossal nem is próbált meg nyerésre játszani a viadal remikirálya, Ruck Róbert ellen. A sorozatos cserékkel egyszerűsödött állásban osztozott meg a ponton Balogh Csaba és Varga Zoltán.

Az éllovas gyimesi Zoltán a spanyol megnyitás Breyer változatában remizett Horváth Ádámmal. Sötéttel játszva gyalogot áldozott, és aktív bástyája bőséges ellenértéket jelentett. Gyimesi félpontos előnnyel várhatja a befejező utolsó fordulót.

Berkes Ferenc edzője, Csom István a szegedi női bajnokságon nézte az internetes közvetítést Kazincbarcikáról, és elégedetlenül nézte, hogy tanítványa milyen igénytelenül játszotta a megnyitást. Erdős Viktor gyalogáldozattal veszélyes támadáshoz jutott, majd kölcsönös időzavarban lépésismétléssel végződött a parti döntetlenül.

a 8. forduló eredményei:
Cao Sang (2536) - Almási Zoltán (2628) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 59)
Portisch Lajos (2525) - Ruck Róbert (2551) döntetlen (Angol megnyitás, 14)
Horváth Ádám (2555) - Gyimesi Zoltán (2595) döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)
Balogh Csaba (2531) - Varga Zoltán (2515) döntetlen (Francia védelem, 25)
Berkes Ferenc (2617) - Erdős Viktor (2480) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

a bajnokság állása:
1. Gyimesi Zoltán 5,5 pont
2. Almási Zoltán 5
3. Berkes Ferenc 4,5
4-7. Balogh Csaba, Erdős Viktor, Portisch Lajos és Ruck Róbert 4
8. Horváth Ádám 3,5
9. Varga Zoltán 3
10. Cao Sang 2,5

az utolsó forduló párosítása:
Erdős - Cao Sang
Varga - Berkes
Gyimesi - Balogh
Ruck - Horváth
Almási - Portisch.