Vágólapra másolva!
Szófiában, a Mobiltel szuperverseny ötödik fordulójában Polgár Judit sötéttel vereséget szenvedett Vlagyimir Kramnyiktól. Az orosz világbajnok és a női világranglista-vezető a Nimzoindiai védelem nagyon bonyolult változatában csatázott. Judit gyors királyszárnyi támadásra játszott, Kramnyik jól megszervezte a védelmet, és a bonyodalmakat anyagi előnnyel zárta. Michael Adams pontos védekezéssel döntetlenre mentette Viswanathan Anand elleni partiját, és Kramnyikkal holtversenyben félpontos előnnyel zárta a torna első félidejét. Ruszlan Ponomarjov megszerezte első győzelmét.

Szófiában, a 20-as kategóriájú szuperverseny ötödik fordulójában Polgár Judit nehéz küzdelemben vereséget szenvedett Vlagyimir Kramnyiktól. A Nimzoindiai védelem egyik bonyolult változatában vívtak nagy csatát. Az orosz világbajnok a szokásos centrumáttörést hajtotta végre, Judit királyszárnyi támadásra játszott. A világos vezér betört nagymesternőnk állásába, bástyája védte a második sort. A vezér kalandozása gyalogelőnnyel zárult, majd Kramnyik a vezércsere kikényszerítésével végjátékra egyszerűsített. Nem volt könnyű dolga, hogy bástyája és huszárja között megszervezze az összhangot, de időnyerő sakkokkal végül megoldotta feladatát. A verseny első félidejét Kramnyik két győzelemmel és egy vereséggel holtversenyben az első helyen zárta, míg Polgár Judit négy harcos döntetlen után elvesztette veretlenségét.

Nehéz pillanatokat élt át Michael Adams, de a tőle megszokott hidegvérrel végül döntetlenre mentette kissé hátrányosabb végjátékát Viswanathan Ananddal szemben. Az indiai exvilágbajnok elkönyvelhette ötödik döntetlenét. A házigazdák nagy bánatára Veszelin Topalov kikapott Ruszlan Ponomarjovtól. A bolgárok legjobbja elnézte az ukrán exvilágbajnok látványos tisztáldozatát, amellyel örökös kötést hozott létre az alapsoron. A torna második félideje előtt a nagymesterek kedden pihenőnaphoz jutnak, majd ellenkező színelosztással ismét megvívnak egymással.

Az 5. forduló eredményei:
Ponomarjov (ukrán, 2695) - Topalov (bolgár, 2778) 1 - 0 (Bogoljubov védelem, 40)
Anand (indiai, 2785) - Adams (angol, 2737) döntetlen (Angol megnyitás, 54)
Kramnyik (orosz, 2753) - Polgár Judit (2732) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 62)

A verseny állása:
1-2. Michael Adams és Vlagyimir Kramnyik 3 pont
3-4. Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov 2,5
5-6. Polgár Judit és Veszelin Topalov 2

A verseny táblázata:

Kramnyik (orosz)

2753

=

0

1

=

1

Anand (indiai)

2785

=

=

=

=

=

Adams (angol)

2737

1

=

=

=

=

Polgár

2732

0

=

=

=

=

Topalov (bolgár)

2778

=

=

=

=

0

Ponomarjov (ukrán)

2695

0

=

=

=

1



A szerdai 6. forduló párosítása:
Ponomarjov - Kramnyik
Topalov - Anand
Polgár Judit - Adams