Vágólapra másolva!
A tavaszi jó sorozatot folytatva újabb remek eredményekkel rukkoltak elő a magyar női tőrözők: a budapesti Eximbank Világkupa-versenyen Mohamed Aida győzött, Knapek Edina bronzérmes lett, Varga Gabriella pedig ötödikként zárt.

Az erős mezőnyben a hazaiak közül hatan léphettek pástra a 64-es táblán, a végül a nyolcba jutott trió kiemeltként, míg Varga Katalin, Újlaky Virginie és Zsári Noémi a selejtezőből felkerülve. Utóbbiak a papírformának megfelelően az első két fordulóban búcsúztak, az idén már több dobogós helyezést elérő Mohamed, Knapek és Varga G. viszont - ha néha csak egy-egy tussal is, de - a délutáni nyolcas döntőig rendre jobbnak bizonyult aktuális ellenfelénél.

Közülük az idén Tokióban győztes, Kairóban ezüstérmes Mohamed volt a legmagabiztosabb, egy kivétellel mindegyik riválisát fölényesen győzte le. Csupán a 2002-ben vb-második orosz Jekatyerina Jucseva ellen kellett megszenvednie a továbblépésért.

"Tizenkét éve nyertem ezen a budapesti versenyen, ezért külön örülök, hogy most végre újra sikerült. A sorsolás alapján az elején jöttek a nehezebb ellenfelek, de aztán a viszonylag könnyebbek ellen is nagyon koncentrálnom kellett, nehogy kiengedjek" - mondta a győztes a pástról lejőve.

Forrás: [origo]

Mohamed Aida

"Két döntős helyet és egy érmet vártam a lányoktól, ezzel szemben hárman jutottak be a nyolc közé és ketten szereztek érmet, ami már csak azért is jó szereplés, mert mindez erős mezőnyben sikerült" - mondta Bernáth Zoltán szakági vezetőedző.

Eredmények:
a 64 között:
Knapek Edina - Dmitrjuk (ukrán) 15-5
Varga Gabriella - Zsári Noémi 15-10
Mohamed Aida - Datoo (brit) 15-7
Újlaky Virginie - Faller-Galle (francia) 15-10
Varga Katalin - Salvatori (olasz) 15-11
a 32 között:
Knapek - Wolgast (német) 12-11
Varga G. - Benoit (francia) 15-13
Mohamed - Talaszova (orosz) 15-4
Ruzavina (orosz) - Újlaky 15-7
Kryczalo (lengyel) - Varga K. 15-11
a 16 között:
Knapek - Kryczalo 15-14
Varga G. - Chlewinska (lengyel) 15-8
Mohamed - Jucseva (orosz) 8-7
a negyeddöntőben:
Anna Rybicka (lengyel) - Corinne Maitrejean (francia) 14-13
Knapek - Jevgenyija Lamonova (orosz) 15-11
Polina Repina (orosz) - Varga G. 15-10
Mohamed - Viktorija Nyikisina (orosz) 15-6
az elődöntőben:
Rybicka - Knapek 8-7
Mohamed - Repina 13-7
a döntőben:
Mohamed - Rybicka 15-9

A végeredmény: 1. Mohamed, 2. Rybicka, 3. Knapek és Repina, 5. Varga G., 6. Nyikisina, 7. Maitrejean, 8. Lamonova.

* * *

Nemcsik Zsolt a hatodik helyen végzett a szenegáli Thiesben rendezett kard Világkupán. A győzelmet az orosz Alekszej Jakimenko szerezte meg. A magyarok közül még Decsi Tamás került be a negyeddöntőbe, ő nyolcadik lett. Lengyel Balázs a 16, Fodor Kende a 32, Kósa Miklós, Prutkay Zoltán és Lontay Balázs pedig a 64 között fejezte be a szereplését.