Vágólapra másolva!
A világranglistát vezető amerikai Lindsay Davenport bejutott a negyeddöntőbe a francia nyílt teniszbajnokságon, miután legyőzte a belga Kim Clijsterst. Rangadónak indult, de szinte teljesen egyoldalú bemutatót hozott a férfi világelső Roger Federer és a Roland Garroson 1998-ban győztes, salakmenő Carlos Moya találkozója a nyolcaddöntőben, amely a svájci klasszis sima sikerével zárult.

Meglepetésre a szerb-montenegrói Ana Ivanovic (29.) - még szombaton - három játszmában legyőzte a harmadik helyen kiemelt Amelie Mauresmót, s ezzel bejutott a legjobb 16 közé. A változatos mérkőzésen a nyitó játszmát Ivanovic, a másodikat pedig a hazaiak kedvence nyerte, aki azonban a harmadik szettben ellenfele 5:4-es vezetésénél elveszítette saját adogatójátékát, ami számára végzetesnek bizonyult.

Remekül kezdett a hónap elején, Berlinben térdsérülést szenvedett Kim Clijsters - aki 2001-ben és 2003-ban döntős volt a Roland Garroson -, az első játszmában ugyanis gyakorlatilag leiskolázta ellenfelét. A folytatásban azonban nagyot változott a helyzet, az amerikai előbb kiharcolta az egyenlítést, majd viszonylag könnyedén begyűjtötte a győzelmet. Ellenfele a nyolc között a Mary Pierce (francia, 21.)-Patty Schnyder (svájci, 8.) mérkőzés győztese lesz. A mindössze 15 éves Szeszil Karatancseva folytatta bámulatos diadalmenetét, Emmanuelle Gagliardi legyőzésével ugyanis már negyeddöntős.

Váratlan eredményeket hozott a vasárnap délután: az előzetesen esélytelenebbnek tartott Mary Pierce (2000-ben tornagyőztes) Patty Schnydert, míg az orosz házirangadón Jelena Lihovceva a tavalyi döntős Jelena Gyementyjevát múlta felül. Ötödikként Nagyezsda Petrova biztosította helyét a legjobb nyolc között.

A juniorok között induló Szávay Ágnes bejutott a második fordulóba. A 17-es pályára kiírt mérkőzésen a 17 éves tehetség rögtön elvesztette adogatását, ám ezt követően sorozatban három játékot nyert a hazai közönség előtt szereplő Victorie Huck ellen. Riválisa egy ugyanilyen szériával válaszolt - miközben a közönség nagyobbik része a szomszédos játéktéren edző Rafael Nadalt, Paradorn Srichaphant és Guillermo Coriát figyelte -, majd néhány további rontás végén 38 perc alatt odalett a szett.

A folytatásban a magyar tini feljavuló játékkal 3:0-ra elhúzott, és az egy bréknyi előnyt szépen megtartva, 40 perc alatt hozta a második felvonást. A záró játszma ismét a lendületbe jövő Szávay fölényét hozta, aki 10 kettős hibáját nagyszerű pontokkal ellensúlyozva, 2:01 óra alatt bejutott a korosztályos küzdelmek 2. fordulójába. "Az elején még picit döcögött a játékom, de azután egyre jobban belejöttem. A második szett végén három játszmalabdát is elpuskáztam, így nagyon örülök, hogy végül minden összejött" - értékelte a találkozót Szávay.

Nagy meglepetésre a világranglista 90. helyén álló román Victor Hanescu legyőzte a tavaly elődöntős, salakspecialista argentin David Nalbandiant a férfi egyes nyolcaddöntőjében. A 24. születésnapját július 21-én ünneplő bukaresti játékos 1-2-ről fordított, ráadásul a negyedik és ötödik szettben összesen három gémet veszített. Az 1,98 m-es magas Hanescu Grand Slam-versenyen korábban még soha nem jutott el a legjobb nyolcig egyesben, a Roland Garroson harmadszor szerepel, 2003-ban a 32, tavaly pedig a 64 között búcsúzott.

Rangadónak indult, de szinte teljesen egyoldalú bemutatót hozott a világelső Roger Federer és a Roland Garroson 1998-ban győztes, salakmenő Carlos Moya találkozója a nyolcaddöntőben, amely a svájci klasszis sima sikerével zárult. Pedig a közönség és a tenisztársadalom is kiéhezve várta a slágernyolcaddöntőt, de "csalódniuk" kellett. Moyá ugyanis nem tudta felvenni a versenyt Federer ütéseivel, megoldásaival, így az élete első párizsi végső diadalára egyre nagyobb eséllyel pályázó Federer 1 óra 41 perc után már ünnepelhetett. A világelső - aki sokszor oktatófilmbe illően "tanította" ellenfelét - a legjobb nyolc között a meglepetésember Victor Hanescuval találkozik, majd ha érvényesül a papírforma, akkor az idei salakszezon legjobbjával, Rafael Nadallal csatázhat.

Botrány zavarta meg Rafael Nadal és Sébastien Grosjean összecsapását. Az idei salakszezon legjobbja, vagyis a spanyol tinédzser 6:4-re megnyerte az első szettet, majd brékkel nyitotta a másodikat. Ekkor Grosjean reklamált egy vitatott bírói döntés miatt, de az argentin Damian Steiner nem nézte meg a labda nyomát. Ezt követően a közönség tiltakozni kezdett, fütyült, mutogatott, többször megakadályozta Nadalt abban, hogy szerválni kezdjen. A találkozó 9 perces kényszerszünet után folytatódott. A mérkőzés - csakúgy mint Marija Sarapova találkozója - végül eső miatt félbeszakadt. A szervezők végül úgy döntöttek, hogy a szűnni nem akaró esőzés miatt befejezettnek nyilvánítják a vasárnapi programot. A félbeszakadt mérkőzések a hétfői műsor keretében folytatódnak.

Női egyes (tavalyi győztes: Miszkina), 3. forduló:
Ivanovic (szerb-montenegrói) - Mauresmo (francia, 3.) 6:4, 3:6, 6:4
nyolcaddöntő:
Davenport (amerikai, 1.) - Clijsters (belga, 14.) 1:6, 7:5, 6:3
Karatancseva (bolgár) - Gagliardi (svájci) 7:5, 6:3
Pierce (francia, 21.) - Schnyder (svájci, 8.) 6:1, 1:6, 6:4
Lihovceva (orosz, 16.) - Gyementyjeva (orosz, 4.) 7:6 (7-3), 5:7, 7:5
Petrova (orosz, 7.) - Bovina (orosz, 12.) 7:5, 3:6, 6:4
Sarapova (orosz, 2.) - Vives Llagostera (spanyol) 6:2, 3:3-nál eső miatt félbeszakadt

Junior női egyes, 1. forduló:
Szávay Ágnes - Huck (francia) 4:6, 6:3, 6:3

Férfi egyes (tavalyi győztes: Gaudio), 3. forduló:
Canas (argentin, 9.) - Mathieu (francia) 6:3, 7:6 (7-4), 2:6, 6:7 (5-7), 8:6
Kiefer (német, 28.) - Andrejev (orosz) 6:4, 7:6 (9-7), 3:6, 6:4
nyolcaddöntő:
Hanescu (román) - Nalbandian (argentin, 10..) 6:3, 4:6, 5:7, 6:1, 6:2
Federer (svájci, 1.) - Moyá (spanyol, 14.) 6:1, 6:4, 6:3
Nadal (spanyol, 4.) - Grosjean (francia, 23.) 6:4, 3:6, 3:0-nál eső miatt félbeszakadt