Vágólapra másolva!
Lékó Péter kettős győzelemmel kiegyenlített a Miskolcon zajló  Michael Adams elleni rapid párosmérkőzésén. Nagymesterünk először a sötét bábukat vezetve, nehéz pozíciós küzdelemben nyert. A győzelem felvillanyozta Lékót, világossal könnyedén kényszerítette feladásra angol ellenfelét. Hosszú percekig zúgott a vastaps. A döntés így az utolsó játéknapra maradt, 3-3-as állás mellett vívják meg a két befejező partit.

A Kossuth Filmszínházban telt ház előtt zajlott a harmadik játéknap két partija. Fantasztikus fordulat szemtanúi voltunk, a mérkőzés honlapja, a www.lekoadams.info közel másfél millió kattintást regisztrált. Az ötödik parti kezdő lépését a viadal kiemelt támogatójának, a T-Mobile képviseletében a regionális igazgató, Márton Szabolcs tette meg. Az 1.e4-re Péter a szicíliai védelmet választotta és kész volt vállalni a Szvesnyikov változatat bonyodalmait. Kétpontos vezetésének birtokában Adams óvatos volt, kerülte a kockázatokat. Lékó könnyedén egyenlített ki, világos c2-ön visszamaradt gyalogja miatt szemre tetszetősebbe állt. Fokozódtak az izgalmak, egyre kevesebb ideje volt a két világklasszisnak. A vezérvégjátékban Lékó királya elindult hódító útjára, szép manőverrel betört a világos állásba. Péter szabadgyalogja már a második sorra érkezett, egyetlen mezőre az átváltozástól. Adams csak az örökös sakkban reménykedhetett, de sötét királya kikerülte a sakkokat, és az angol sakkozó bosszankodva nyújtotta kezét a feladás jeleként. Péter második győzelmét hosszú percekig zúgó taps köszöntötte.

Mintegy félórás szünet után immár hatodszor nézett farkasszemet Péter és Michael. Adams idegesnek tűnt, Péter a nagy feszültség közepette is kis mosollyal nyugtázta a bátorító tapsot. A párosmérkőzés szervező gárdájának egyik motorja, Bartha György sporttanácsos húzott Péter nevében e4-gyet, és pillanatok alatt a spanyol megnyitás Csigorin változatának egyik jól ismert állását láttuk a kivetítőn, no és sakkrajongók milliói a világhálón. Péter magabiztosan játszott, Adams a kettős vereség hatására bizonytalannak tűnt. Ezúttal nem kellett sokáig izgulni, a d vonalon felsorakozott üteg ellen az angol nagymester nem talált védelmet, döntő anyagi hátrányba került volna, és ezért feladta a partit.

"Rossz napot fogtam ki, már az első játszma megnyitásában hibáztam. A vesztést nem tudtam feledni, és gyengén játszottam a másodikban. Nagy küzdelmet várok a befejező napon" - nyilatkozta Adams, aki a kettős vereség ellenére állta az autogramkérők rohamát.

"Nagyon örülök annak, hogy feledtettem a rendkívül rossz rajtot. Összeszedtem magam, ma már jól is játszottam. Köszönöm a közönség támogatását, hogy a rossz kezdés után is bízott bennem. Most le kell higgadnom, érdekes két partira van kilátás" - mondta Péter nagyon boldogan. A bravúr, a 0-3-ról az egyenlítés nemcsak a Liverpoolnak sikerült.

A párharc állása:

r1

r2

r3

r4

r5

r6

r7

r8

össz.

Lékó Péter2763

0

0

0

1

1

1

3,0

Adams, Michael2737

1

1

1

0

0

0

3,0