Vágólapra másolva!
Az elmúlt évektől eltérően idén nem decemberben, hanem a Világkupa-sorozat végén, illetve a zalaegerszegi Európa-bajnokság előtt rendezik meg a vívók országos bajnokságát: a versenyek a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban pénteken kezdődnek és hétfőn érnek véget.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, a hazai szövetség technikai igazgatója elmondta, az edzőbizottság javaslatára történt az időpontmódosítás. A változást szorgalmazók azzal érveltek, hogy a Vk-idény lezárultával még egy lehetőség kínálkozik az erőviszonyok felmérésére a kontinensviadal előtt. Most viszont már sokan támadják a döntést, mivel éppen a felvételik időszaka zajlik, sok fiatal számára így korántsem jó az időpont.

Kovács szerint ugyanakkor a decemberi lebonyolítás már csak azért sem ideális, mert a világbajnokságokra általában ősszel kerül sor, ezért értelmetlen már decemberben válogatót rendezni - márpedig az ob hagyományosan az -, ráadásul a hazai csúcsverseny a következő idényre történő fizikai felkészülés időszakára esik. Áthidaló megoldás lenne az április, akkor ugyanis szünet van a Vk-sorozatban.

Az országos bajnokság elvben ezúttal is válogató, ugyanakkor - ahogy erre a technikai igazgató utalt - az eddig versenyek alapján gyakorlatilag már kialakult az Eb-csapat. A válogatott összeállítását sajtótájékoztató keretében jelentik be két hét múlva.

Az ob-ról az esélyesek közül ezúttal hiányozni fog a gyermeket váró Mincza-Nébald Ildikó, míg már gyakorlatilag "amatőrként" indul a tőröző Marsi Márk és Juhász Bence, továbbá az idejét elsősorban ugyancsak inkább a munkájának szentelő párbajtőröző Kulcsár Krisztián.

A jelenlegi klasszisok közül ezzel együtt többen is megvédhetik a címüket, ugyanakkor attól még valamennyien messze vannak, hogy akárcsak megközelítsék a rekorder Gerevich Aladárt. Ő ugyanis hosszú pályafutása során 33 bajnoki aranyérmet szerzett abban a sportágban, amelynek első országos bajnokságát 1900-ban rendezték.

A tavalyi bajnokok:
egyéni:
férfi tőr: Marsi Márk (MTK)
férfi párbajtőr: Fekete Attila (BVSC)
férfi kard: Decsi Tamás (BSE)
női tőr: Mohamed Aida (MTK)
női párbajtőr: Szász Emese (BHSE-LNX)
női kard: Csaba Edina (BSE)

csapat:
férfi tőr: Törekvés (Berjozkin, Kovács, Kenese, Tóth, Pacséri)
férfi párbajtőr: BHSE-LNX (Boczkó, Kulcsár, Imre, Mazza, Prekopp)
férfi kard: BSE (Decsi, Császár, Prutkay, Kósa, Dallos)
női tőr: BHSE-LNX (Knapek, Varga K., Varga G., Madarász)
női párbajtőr: BVSC (Tóth, Révész, Balczó, Gábriel)
női kard: UTE-Selectrade (Nagy, Minda, Sznopek, Szabó, Wágner)

Az ob programja:
június 10., péntek: egyéni selejtezők a 32-ig - női tőr, férfi kard 9 ó, férfi tőr, női párbajtőr 12 ó, női kard (a döntőig), férfi párbajtőr 15 ó
június 11., szombat: táblás küzdelmek egyéniben - női tőr 8 ó, férfi tőr 8:30 ó, női párbajtőr 11 ó, férfi párbajtőr 11.30, férfi kard 14 ó - döntők: női kard 16 ó, férfi tőr 16.20, női tőr 16.40, férfi párbajtőr 17.10, női párbajtőr 17.30, férfi kard 17.50
június 12., vasárnap: csapatversenyek - férfi párbajtőr 8 ó, női párbajtőr 10 ó, férfi kard 12 ó - döntők: férfi párbajtőr 15 ó, női párbajtőr 16 ó, férfi kard 17 ó
június 13., hétfő: csapatversenyek - női tőr 8 ó, férfi tőr 10 ó, női kard 12 ó - döntők: női tőr 15 ó, férfi tőr 16 ó, női kard 17 ó.