Vágólapra másolva!
Két bronzérmes már megvan a vívók idei országos bajnokságán, s az is eldőlt, hogy szombaton Nagy Orsolya és Varga Dóra vív meg egymással a női kard egyéni aranyérméért. A többi szakágban a pénteki selejtezők során csak a legjobb 32-ig jutottak el a Nemzeti Sportcsarnokban.

A délelőtti programban a férfi kardozóknál Nemcsik Zsolt vívott a legjobban, ahogy a szám athéni olimpiai ezüstérmeséhez illik, s így ő lett az első számú kiemelt a táblán. A négy között összejöhet a Nemcsik Zsolt-Lengyel Balázs és a Fodor Kende-Decsi Tamás elődöntő, bár a második számú kiemelt - Decsi ágán - Jolánkai Zsolt.

Női tőrben az olimpiai negyedik helyezett Mohamed Aida volt a legjobb a selejtezőben, de a papírforma szerint már a négy közé jutásért összeakadhat a vb-3. Knapek Edinával, aki pénteken kikapott Kovács Évától, s csak a kilences index az övé a táblán. S ugyanezen az ágon van az Európa-bajnok Varga Gabriella is. Ebben a szakágban Berta Adrienn szolgáltatta a meglepetést azáltal, hogy négy asszóját is 5-0-ra nyerte, ő a második kiemelt. S eddig övé a bajnokságon hallott legnagyobb sikoltás is, ami annak szólt, hogy kardban ikertestvére, Krisztina a 16 közé jutásért nem kis bravúrral 9-14-ről fordított 15-14-re Pető Réka ellen.

Női kardban egészen a döntőig vívtak, s a tábla alsó ágára került a 2002-es lisszaboni vb-n ezüstérmes csapatunk három tagja is. Közülük Nagy Orsolya mutatta a legjobb formát: előbb 15-11-re verte Sznopek Gabriellát, majd a döntőbe jutásért 15-10-re Csaba Edinát. "Ezen a napon kifejezette élveztem a vívást, olyannyira, hogy ezt mondanám akkor is, ha nem jutottam volna be a döntőbe. De persze így még jobb, hogy bejutottam!" - jegyezte meg Nagy Orsolya, aki sikerét megünnepelendő a Nemzeti Sportcsarnok büféjében nem tartóztatta meg magát kedvencétől, a gesztenyés szívtől. A szombati döntőben ellenfele Varga Dóra lesz, aki a négy között 15-10-re győzte le Gergácz Veronikát. Így az már biztos, hogy a dobogó harmadik fokára Csaba Edina és Gergácz állhat fel.

Párbajtőrben a nőknél Tóth Hajnalka és Révész Julianna vívott a legjobban, férfiaknál pedig Imre Géza. Itt a meglepetés az, hogy a selejtezőben az olimpiai ezüstérmes csapatunkból Kovács Iván a 10., Kulcsár Krisztián a 14., Boczkó Gábor pedig csak a 19. legjobb eredményt mutatta fel. És a sorsolás úgy hozta, hogy szombaton rögtön a 16 közé jutásért Boczkó-Kulcsár asszó következik. A világbajnok csapattag, de Athénről lemaradó Fekete Attila a kilences indexet kapta, így a négy közé jutásért összetalálkozhat Imrével.

Női párbajtőrben több öttusázótársával együtt az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsa is elindult, de a 32 közé jutásért vívott asszóját elvesztette, s így kiesett. "Az elmúlt években mindig bejutottam a harminckettő közé, egyszer a tizenhatba is, így most meglehetősen bosszús vagyok, hogy kiestem. Igaz, nemrég volt egy kis balesetem, leestem a lóról, agyrázkódást szenvedtem, és edzeni sem nagyon tudtam. Másfél hét múlva viszont már az öttusa Eb-n kell helytállnom, remélem, addigra utolérem magam" - nyilatkozta Vörös Zsuzsa.

Bár férfi tőrben nem indult a korábban stabil válogatott Marsi Márk és Juhász Bence sem, mégis váratlan, hogy Bojti Dániel vívta ki magának az egyes számú kiemelést.

Fábik Tibor