Vágólapra másolva!
Lemondott tisztéről Mezőfi Miklós, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke, aki a márciusi megválasztása előtt a tavaly nyári athéni olimpia idején a válogatott csapatorvosa volt. Döntéséről személyesen tájékoztatta az MTI-t, miután a hétfői rendkívüli elnökségi ülésen bejelentette elhatározását.

Az alig három hónapig hivatalban volt elnökkel együtt lemondott Kern József gazdasági alelnök, Ádámfi Attila, a nemzetközi kapcsolatokat vivő alelnök, Faragó András PR- és média-alelnök, Tukacs István, az önkormányzati kapcsolatokért felelős alelnök, valamint Bátori Imre, a felügyelőbizottság elnöke is.

"Nem a súlyemelés és nem a súlyemelők miatt mondtam le a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról" - szögezte le nyilatkozatában Mezőfi Miklós. - "Amikor kiváló súlyemelő barátaim, olimpiai érmesek, sőt aranyérmesek, nemzetközi tekintélyű szakemberek kérésére elhatároztam, hogy pályázom az elnöki posztra, azt hittem, segíthetek helyrehozni azt a kárt, amit az athéni sajnálatos események és az azt követő, elsősorban a magyar szövetség által elkövetett sportdiplomáciai ballépések okoztak szeretett sportágamnak. Bíztam abban és őszintén hittem, hogy ebben mindenki partnerem lesz, aki valóban szeretné helyreállítani a magyar sport, a sportág és a sportolók iránti bizalmat."

"Athénban - folytatta a lemondott elnök - a magyar súlyemelést súlyos, eddig még sohasem tapasztalt trauma érte, amit - minden politikától mentesen, történelmi alapon - Trianonhoz tudok csak hasonlítani. Jogszerű, de igazságtalan döntés volt. Két súlyemelőnk ellen a vád és az ítélet alapja a vizeletmintában talált oxandrolon volt - maradjunk tehát ennél, minden egyéb csak fikció lehet. Tény, hogy az athéni mintaadás tisztaságát a doppingellenőrök és a magyar súlyemelő-delegáció vezetője, valamint a versenyzők által aláírt jegyzőkönyvek tanúsítják."

"Mint az athéni súlyemelőcsapat orvosa kijelentem: magam sem oxandrolont, sem más doppingnak minősülő szert nem adtam a versenyzőknek - azt sem hiszem, hogy ők ilyet (különösen nem oxandrolont) használtak volna. Az Athénban történtek óta eltelt tíz hónapban ismételten meg kellett mindannyiunknak tanulnia: van a valóság, és ezzel néha szemben áll az, amit bizonyítani tudunk. Ezért kellett meghozni versenyzőinket elmarasztaló fegyelmi határozatainkat is."

Az eddigi, időben szűkre szabott tevékenységét értékelve, Mezőfi doktor így értékelt: "Elnökké választásomkor tett vállalásaim jelentős részét az elmúlt két és fél hónap alatt teljesítettem. Szereztem szponzorokat a megtiport magyar súlyemelésnek. Békét teremtettem kifelé (IWF), és azt hittem, úton vagyok afelé, hogy befelé is ugyanezt megteremtsem. Mostani, sokak számára érthetetlen és váratlan lemondásomnak külső és belső okai egyaránt vannak. Külső ok: a magyar sportvezetés állásfoglalása, amely látványosan lemond a 110 éves magyar olimpiai történet nyolcadik - Athénban pedig negyedik - legeredményesebb sportágának, a súlyemelésnek elismeréséről és támogatásáról. Teszi ezt anélkül, hogy ismerné az igazságot (vagy ami még rosszabb: azt figyelmen kívül hagyva)."

"Belső ok: a sportágon belüli látszólagos béke ellenére folytatódik egyesek intenzív szervezkedése a 'hatalom' átvételére. Mostani lépésemmel azt is kívánom bizonyítani: szívesen átadom az elnöki posztot, mert az számomra nem 'karriert', nem hatalmat, hanem a sport, a sportág, a sportolók szolgálatát jelentette. Betegeim örömére a közeljövőben csak egy feladatra összpontosítok, amelyben 24 éves korom óta otthon vagyok: a gyógyításra. Sokáig hittem Coubertin báróban és az olimpiai eszmében - ma már súlyos kétségeim vannak" - zárta állásfoglalását Mezőfi Miklós.

A tavalyi athéni játékokon a súlyemelő Gyurkovics Ferencet megfosztották ezüstérmétől, s kizárták az olimpiáról. A doppingszabályok megsértése miatt két évre tiltották el, akárcsak Kecskés Zoltánt és Kovács Zoltánt.