Vágólapra másolva!
Az 1000 és 500 m-es döntők után Angyal Zoltán szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy ezeken a távokon mindössze egy számban, női k-2 500 m-en lesz szükség pótválogatóra, úgynevezett szétlövésre az Európa-bajnoki és világbajnoki csapattal kapcsolatban.

Az olimpiai bajnok Kovács Katalin, Janics Natasa páros győzelmét hozta a k-2-es szám döntője a Szegeden zajló kajak-kenu országos bajnokságon, egyben a második és utolsó Európa-bajnoki és világbajnoki válogatón, amelyen vasárnap délelőtt az 500 m-es finálék szerepeltek a programban.

A három héttel ezelőtti első szelektáló viadalon Kovács még megpróbálkozott a duplázással, azaz 15 percen belül egyesben és párosban is győzni, de miután előbbi versenyt megnyerte, utóbbiban végül vízbe borult Janiccsal. A kedvezőtlen tapasztalatok után aztán mindketten úgy döntöttek, hogy idén - egymás oldalán - csak a páros számokra összpontosítanak, ennek megfelelően az ob-hétvégén sem szálltak hajóba egyesben.

A vasárnapi döntőben az Eb-aranyérmes Paksy Tímea, Benedek Dalma kettős ígérkezett a legnagyobb ellenfelüknek, ők nyerték ugyanis az első válogatót. A rivális jelző azonban csak a startig volt érvényes, hiszen a Kovács, Janics egység mindjárt a táv elején az élre állt, s végül rajt-cél győzelmet aratott. Paksyék körülbelül 400 m-nél lelkileg feladták a küzdelmet, s végül a rutinos Szabó Szilvia és az augusztusi, szegedi ifjúsági vb-re készülő Kozák Danusia alkotta duó jött be előttük a második helyre.

Ebben a számban tehát pótválogató, úgynevezett szétlövés dönt majd az Eb-, illetve vb-indulásról, s Viski Erzsébet valószínűleg Kovácsék sikeréért szorít majd. A miértre a választ az a tény adja, hogy a BSE-ESMA négyesben kétszeres ötkarikás ezüstérmes kajakosa ezúttal megnyerte az egyest, s mivel az első fordulóban az MTK klasszisa mögött a második volt, ha Kovács párosban indulhat, övé lehet az egyes.

A férfi kajakosoknál egyesben a hazai vizeken évek óta egyeduralkodó Vereckei Ákos nyert ismét, így - ellentétben az 1000 m-rel, ahol kettős győzelme ellenére inkább a négyest választotta - kedvenc számában ott lehet az Eb-n és a vb-n. A kontinenstornán egyébként a szám többszörös címvédőjeként indul majd. Az izgalmas befutót produkáló párosban szintén a három héttel ezelőtti győztes, a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó diadalmaskodott mintegy fél hajóhossz előnnyel, mögötte szinte csak centiméterek döntöttek a dobogós helyek sorsáról.

A kenusoknál már nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen egyesben az 1000 m-en is első Vajda Attila, párosban pedig a leghosszabb táv szombati fináléjában szintén aranyérmes Kozmann György, Kolonics György egység nyert magabiztosan. Három hete ugyanakkor Kolonics győzött egyesben - Vajda dobogón sem volt -, a mostani hétvégén azonban a párosra helyezte a hangsúlyt, tehát előbbi számban vízre sem szállt. Az első válogatón viszont párosban nem indult a Kozmann, Kolonics duó, akkor az ezúttal második Bozsik Attila és Kovács Gergely nyerte a számot.

A vasárnap délelőtti program a négyesek 500 m-es döntőivel zárult, ezek a számok azonban nem szerepeltek az Eb- és vb-válogató programjában.