Vágólapra másolva!
Bodrogi nevétől volt hangos a Tour de France második szakasza: hosszú ideig szökésben volt, és a másodperc-jóváírásoknak köszönhetően az összetettben már közvetlenül a hatszoros győztes Lance Armstrong mögött a harmadik helyen áll. A szakaszt a belga Tom Boonen nyerte.

Bodrogi László volt a Tour de France második szakaszának egyik főszereplője. Három másik kerekessel mintegy 150 kilométert voltak szökésben, volt, amikor már több mint 4 perces előnyre tettek szert. Bodrogi, aki az első szakaszon az ötödik helyen végzett, át is vette volna a vezetést az összetett állásban, ha némi előnnyel célba értek volna, "virtuálisan" sokáig rajta volt a sárga trikó.

A mezőny, pontosabban a sárga trikót védő CSC és a szakaszgyőzelemre ácsingózó sprinterek csapatai azonban természetesesen nem hagyták hazaérni a szökevényeket. Bodrogit tizenhat kilométerrel a cél előtt, a másik három társát (Voeckler, Canada és Calzati) pedig tíz kilométerrel később érték utol. Bodrogi azonban a szökés során nyert két részhajrát, és ezért összesen 12 másodperc jóváírást kapott.

Ennek köszönhetően a harmadik helyre lépett előre az összetettben, megelőzte Vinokurovot és Hincapie-t, és csak a két amerikai, Zabriskie és Armstrong előzi meg Bodrogi Lászlót. Magyar versenyző még sosem állt ilyen előkelő helyen a Tour történelme során, igaz, Bodrogin kívül még egyetlen magyar kerékpárosnak sem sikerült oda kijutnia.

Szökésből a francia Voeckler is viszonylag sokat profitált: rajta feszülhet a pöttyös trikó, mert egy negyedik kategóriásnak kinevezett emelkedőn ő ért fel először, és mivel más hegy eddig nem volt a verseny alatt, ő most a hegyimenő. (Voecklernek a tavalyi Tour elején sikerült a sárga trikót is megszereznie egy eredményes szökés után. Akkor hősiesen védte, sokkal tovább, mint bárki gondolta volna. Csak a sokadik hegyi szakasz után tudta Armstrong leszedni róla.)

A szakasz sprintbefutó nyomán dőlt el: a belga Boonen lehajrázta a norvég Hushovd-t és az ausztrál McEwent. Verseny után pár óráig úgy tűnt, hogy az egyik nagy esélyesnek kikiáltott örök második, a német Jan Ullrich javított valamit a vasárnapi csalódást keltő eredményén, miután közvetlenül a sprinterek után, velük azonos idővel ért célba, a mezőny pedig a cél előtt egy kicsit szétszakadt, és Armstrong a második bolyban érkezett. Az első eredmények szerint 5 másodpercet faragott vetélytársa, Lance Armstrong előnyéből, azonban végül a zsűri mindenkinek azonos időt adott, mivel a cél előtt nem sokkal történt egy kisebb bukás.

Forrás: EPA

A négy szökevény: Calzati, Voeckler, Canada, Bodrogi

Második szakasz, Challans-Les Essarts, 181,5 km:
1. Tom Boonen (belga, QuickStep) 3:51:31 ó
2. Thor Hushovd (norvég, Credit Agricole) azonos idővel
3. Robbie McEwen (ausztrál, Davitamon) a.i.
4. Stuart O'Grady (ausztrál, Cofidis) a.i.
5. Luciano Pagliarini (brazil, Liquigas) a.i.
6. Juan Antonio Flecha (spanyol, Fassa Bortolo) a.i.
...19. Jan Ullrich (német, T-Moblie) a.i.
...67. Lance Armstrong (amerikai, Discovery Channel) a.i.
...107. Bodrogi László (Credit Agricole) a.i.

Összetettben (sárga trikó):
1. David Zabriskie (amerikai, CSC) 4:12:27 ó
2. Lance Armstrong (amerikai, Discovery Channel) 2 mp hátrány
3. Bodrogi 47 mp h.
4. Alekszandr Vinokurov (kazah, T-Mobile) 53 mp h.
5. George Hincapie (amerikai, Discovery Channel) 57 mp h.
6. Floyd Landis (amerikai, Phonak) 1:02 p h.
7. Fabian Cancellara (svájci, Fassa Bartolo) 1:02 mp h.
8 Jens Voigt (német, CSC) 1:04 mp h.
...12 Jan Ullrich (német, T-Mobile) 1:08 mp h.
...21 Ivan Basso (olasz, CSC) 1:26 mp h.
...26. Santiago Botero (kolumbiai, Phonak) 1:30
...56. Joseba Beloki (spanyol, Liberty Seguros) 2:05
...93. Stefano Garzelli (olasz, Liquigas-Bianchi) 2:30
...98. Francisco Mancebo (spanyol, Illes Balears ) 2:31
...171. Iban Mayo (spanyol, Euskaltel-Euskadi) 3:15

Hétfőn a La Chataigneraie és Tours közötti 212,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.